ANIS a instruit şi examinat peste 8.000 de persoane pentru acordarea de certificări ISTQB în testare software

Peste 8.000 de cursanţi au fost instruiţi şi examinaţi, din 2006 şi până în prezent, de către specialiştii care activează în cadrul Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) pentru a obţine certificări ISTQB în testare software, conform datelor publicate, luni, de organizaţie. 

Numai în primele nouă luni din acest an, ANIS a instruit 184 de cursanţi şi a examinat 485 de persoane. 'Certificarea ISTQB îţi oferă o bază teoretică care te ajută să poţi testa mai eficient produsele software, ceea ce determină un workflow mai bun, implicit rezultate mai bune. Întrucât certificările sunt recunoscute la nivel internaţional, iar conţinutul cursurilor şi regulile de examinare sunt aceleaşi, aplicate la fel în toate ţările, acest program reprezintă un atu semnificativ la interviurile de angajare. De altfel, numărul mare de persoane înscrise de-a lungul timpului la acest curs demonstrează încă o dată importanţa sa în dezvoltarea profesională a participanţilor', declară Gabriela Mechea, director executiv ANIS.

ISTQB, standard de testare recunoscut internaţional, reprezintă o schemă de certificare structurată pe trei niveluri - Foundation, Advanced şi Expert, prin intermediul căreia cursanţii dobândesc cunoştinţele necesare pentru testarea eficientă a produselor software. Cursurile sunt oferite doar de furnizori acreditaţi, iar la nivel naţional ANIS a fost primul furnizor oficial al acestui program, pe care îl derulează încă din anul 2006.

Durata cursurilor Foundation Level este de trei zile, iar pentru Advanced Level de patru zile, pentru fiecare dintre cele două module, respectiv trei zile pentru modulul de Technical Test Analyst. Potrivit sursei citate, la aceste cursuri se pot înscrie cei care au cunoştinţe de bază în informatică, respectiv o experienţă de minimum şase luni în testare software şi pot participa angajaţi ai companiilor membre ANIS, ai altor companii din industrie, precum şi persoane particulare. Datele ANIS arată că peste 90% dintre participanţi provin din partea companiilor, aceste certificări fiind oferite de către firmele de software şi outsourcing drept beneficii pentru angajaţi, fiind parte a programelor de instruire.

Cursurile şi examenele sunt organizate în Bucureşti, însă la cererea companiilor şi în condiţiile în care există o grupă completă de curs, se pot organiza sesiuni şi afara Bucureştiului. La nivel mondial, peste 300.000 de persoane din 70 de ţări au absolvit programul ISTQB Certified Tester. International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) este alcătuit din peste 45 de organizaţii regionale şi naţionale care controlează procesul de acreditare şi certificare prin regulamente specifice. În calitate de membru al ISTQB, South European Testing Board (SEETB) va administra certificarea internaţională ISTQB în Europa de Sud-Est - Bulgaria, Muntenegru, România, Serbia - prin autorizarea companiilor şi certificarea trainerilor.

ANIS a fost înfiinţată în anul 1998 cu scopul de a reprezenta interesele companiilor IT româneşti şi de a sprijini dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Asociaţia are peste 130 de membri, care generează, prin companiile pe care le reprezintă, mai mult de 2,5 miliarde de euro cifră de afaceri, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel