Urmărește emisiunea live


AMR: Morar nu are înalte competențe. Decretul de numire, nul

morar daniel dece
morar daniel dece

Asociația Magistraților din România (AMR) a depus la Curtea de Apel București, secția de contencios-administrativ, o cerere de chemare în judecată a lui Traian Băsescu și a Administrației Prezidențiale, prin care solicită anularea decretului de numire a procurorului Daniel Morar în funcția de judecător al Curții Constituționale. AMR spune că în cazul fostului șef al DNA nu s-a îndeplinit criteriul de legalitate privind înalta competență, potrivit luju.ro.

Asociația arată că decretul de numire este nul, întrucât prin acesta s-au încălcat art. 143 din Constituție și art. 61 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind funcționarea CCR, care stabilesc trei condiții de legalitate pentru numirea unei persoane în funcția de judecător al CCR: pregătirea juridică superioară; înaltă competența profesională; o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică ori în învățământul juridic superior.

AMR susține că Morar nu îndeplinește condiția de înaltă competență, fiindcă este autorul a trei erori judiciare.

1 - arestarea și trimiterea nejustificată în judecată a lui Liviu Ciupe - în urma cărora statul român a fost obligat în final să plătească daune de 1,308 miliarde lei vechi fostului senator Liviu Ciupe (fiul unui judecător de Curte Supremă), fost director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj și fost vicepreședinte al PNȚCD;

2 - arestarea si interceptarea ambientală a fostului judecător Viorel Burzo, fapte pentru care România a fost condamnată de CEDO de la Strasbourg în august 2005;

3 - negarea imunității și transmiterea de informații false către CEDO de la Strasbourg în cazul Corneliu Bîrsan. În acest caz, DNA a efectuat în octombrie 2012 o percheziție abuzivă, scrie luju.ro, la domiciliul judecătoarei ICCJ Gabriela Bîrsan si a soțului acesteia Corneliu Bîrsan, judecător român la CEDO. Judecătorii europeni au sancționat România în noiembrie 2012, reținând că DNA, condus de Daniel Morar, a încălcat imunitatea judecătorului CEDO.

Referitor la aceste trei puncte, AMR concluzionează: "Aceste eșecuri profesionale și abuzuri grave ale domnului Daniel Marius Morar dovedesc grava necunoaștere a normelor juridice internaționale convenționale direct aplicabile în dreptul intern român și a Constituției României, prin urmare domnia sa nu îndeplinește condiția de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituțională, constând în înalta competență profesională. În concluzie, actul administrativ atacat este fundamental nelegal, violând condiția constituțională și legală de numire în funcția de judecător al Curții Constituționale a unei persoane cu o înaltă competență profesională".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel