Lege Iordache amendamente. Șerban Nicolae - Remus Borza, răsturnare de situație

Senatorul Șerban Nicolae, membru al Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, a depus 30 de amendamente la Legea 303/2004.

"Să nu existe dubii, am depus aproape 30 de amendamente la proiectul pentru modificarea statutului judecătorilor și procurorilor", a zis senatorul.

Iată despre ce modificări este vorba:

"Art 96

(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor și procurorilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

(3) Este eroare judiciară atunci când, în înfăptuirea actului de justiție, se determină o soluționare greșită a unei proceduri judiciare și prin aceasta se produce o vătămare a drepturilor ori intereselor legitime ale unei persoane.

(4) Este rea-credință atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției, cu intenție, prin încălcarea Convenției pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale, a drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute de Constituția României, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciară.

(5) Este gravă neglijenţă atunci când judecătorul sau procurorul, în exercitarea funcției, din culpă, nesocotește normele de drept material ori procesual, determinând o eroare judiciară.

(6) Nu este îndreptăţită la repararea pagubei persoana care, în cursul procesului, a contribuit în orice mod la săvârşirea erorii judiciare de către judecător sau procuror.

(7) Pentru repararea prejudiciului produs printr-o eroare judiciară, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, în condițiile legii, la tribunalul în cărui circumscripție își are domiciliul sau sediul, după caz. Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza în termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

(8) După ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciară a fost acoperit de stat, Ministerul Finanțelor Publice se întoarce în mod obligatoriu, pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară. Competența de judecată, în primă instanță, revine Curții de Apel București, dispozițiile Codului de procedură civilă fiind pe deplin aplicabile.

[citeste si]

(9) Termenul de prescripție a dreptului la acțiune al statului, prevăzut la alin. (8) este de un an, de la data când a fost achitat integral prejudiciul.

(10) Consiliul Superior al Magistraturii poate stabili condiții, termene și proceduri pentru asigurarea profesională obligatorie a judecătorilor și procurorilor. Asigurarea obligatorie nu poate să întârzie, să diminueze sau să înlăture răspunderea pentru eroare judiciară determinată de rea-credință sau gravă neglijență".

Ce a spus Remus Borza la interviurile DC News Live


Deputatul independent Remus Borza a descris în termeni duri toate mișcările din jurul legilor justiției. El a spus că în total au fost aproximativ 700 de amendamente, în ciuda zecilor de mii anunțate.

"Trebuie să existe o formă de răspundere în ceea ce-l privește pe magistrat, pentru că așa cred că s-ar putea responsabiliza pe de o parte corpul magistraților, dar în primul rând actul de justiție, adică să aibă o acuratețe mult mai bună. Din păcate, a devenit inoperant în Comisia Iordache acest principiu al răspunderii magistratului", a zis Remus Borza.

"Că vorbeam de ipocrizie, CSM, deși tot pachetul privind reforma justiției a plecat de la CSM, și-a schimbat intempestiv opinia, de pe o zi pe alta, a dat un aviz negativ. Au spus 'legile noastre sunt bune, nu ne atingem de ele'. Am înțeles, deci, dacă sunt bune, de ce au simțit nevoia să vină cu peste 400 de amendamente la Comisia Iordache, cu cele două asociații profesionale, AMR și UNJR? Pe bună dreptate, Comisia Iordache putea să le respingă pe toate: 'Ați spus că legile sunt bune, nu pot fi amendate nici la nivel de virgulă, nu ne mai pierdem vremea'. Au fost peste 700 de amendamente, majoritatea, vreo 400 de la CSM și asociațiile profesionale, din care vreo 270 au fost admise de Comisie. Aceste modificări, în proporție de 70%, sunt propriile amendamente ale CSM-ului și ale asociațiilor profesionale", a zis deputatul. Citiți continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel