Ambasadorul Churov, Balcanii de Vest, prioritatea preşedinţiei Bulgariei la UE

foto: MAE
foto: MAE

Ambasadorul Churov a susţinut la lansarea preşedinţiei bulgare a Consiliului UE că Balcanii de Vest reprezintă punctul principal al preşedinţiei deţinute de Bulgaria.

Crearea unei legături între ţările din Balcanii de Vest şi Uniunea Europeană este una dintre priorităţile preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene, a declarat, luni, ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Todor Churov.

Acesta a participat la evenimentul de lansare la Bucureşti a preşedinţiei Consiliului UE, pe care ţara sa a preluat-o oficial, joi. Printre provocările acestui mandat, a spus diplomatul, se numără, de asemenea, stabilirea cadrului financiar multianual, dar şi chestiunea migraţiei.

'Balcanii de Vest vor fi accentul principal al preşedinţiei noastre', a punctat Todor Churov. El a spus că scopul Bulgariei, în mandatul de preşedinte al Consiliului UE, este să închidă cât mai multe dosare europene, 'acţionând imparţial şi transparent'.

'Europa a trecut prin crize consecutive. Asta ne-a făcut să ne concentrăm pe propriile probleme, în loc să ne preocupăm şi de cei de lângă noi. În consecinţă, mulţi dintre partenerii noştri, în special cei din Balcanii de Vest, au pierdut speranţa că perspectiva lor europeană este una realistă', a detaliat Todor Churov. El a spus că pe 17 mai, la Sofia, va avea loc un summit care să aducă la aceeaşi masă lideri UE şi ai ţărilor din Balcanii de Vest.

Legături puternice între Balcanii de Vest şi Uniunea Europeană

'Cred că avem un cuvânt important de spus în crearea unei legături puternice între Balcanii de Vest şi Uniunea Europeană', a evidenţiat el. Totodată, Todor Churov a spus că, în rolul de ţară ce deţine preşedinţia Consiliului UE, 'Bulgaria nu vrea să creeze aşteptări nerealiste'. 'Suntem conştienţi de provocări. Ţările din Balcanii de Vest nu sunt un grup omogen - unele sunt mai avansate decât altele. Nici nu există o opinie comună pe acest subiect. Trebuie să fim alături de Balcanii de Vest, să le oferim sprijinul şi angajamentul nostru', a declarat Todor Churov.

Referitor la migraţie, el a amintit de poziţiile diferite ale statelor UE, pe această temă. De asemenea, a punctat diplomatul, preşedinţia bulgară debutează în contextul Brexit, dar şi în cel al lansării, în premieră, a procedurii de activare a articolului 7 al tratatului UE, împotriva Poloniei.

România va prelua preşedinţia Consiliului anul viitor

La rândul său, prezent la eveniment, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a evidenţiat că 'unitatea şi coeziunea sunt esenţiale (...) în contracararea fragmentării şi diviziunii ce pot eroda construcţia Uniunii Europene'. În contexul în care România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene anul viitor, Meleşcanu a vorbit despre o ocazie de a promova vizibilitatea şi importanţa regiunilor Mării Negre şi Dunării.

'Preşedinţia bulgară va fii urmată de alte două preşedinţii din aceeaşi regiune: Austria şi România. Este o ocazie unică. Vom lucra împreună pentru a promova aceste dosare la nivelul de priorităţi europene', a punctat şeful diplomaţiei române.

La rândul său, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, a făcut apel la coeziunea ţărilor UE. 'Avem nevoie ca toate statele membre să se alinieze motto-ului preşedinţiei bulgare - 'United We Stay Strong' - 'uniţi suntem puternici, a evidenţiat Angela Cristea.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel