Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia împing pentru înființarea unui nou panel multinațional de experți, posibil în afara ONU, pentru a asigura aplicarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord, după ce Rusia și China au blocat activitățile de monitorizare la organizația mondială, au declarat trei surse miercuri.
Această inițiativă a venit după ce Rusia a respins reînnoirea anuală a panouului de experți ONU care, în ultimii 15 ani, a monitorizat implementarea sancțiunilor menite să limiteze programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord. China s-a abținut de la vot.
Noul panou propus are ca scop continuarea activității entității ONU și ar fi operat de Washington, Seul și Tokyo, alături de țări cu viziuni similare, printre care Australia, Noua Zeelandă și câteva țări europene, au declarat sursele sub protecția anonimatului din cauza sensibilității diplomatice.
"Panoul ONU s-a confruntat cu unele dificultăți, deoarece membrii chinezi și ruși încercau adesea să diminueze presupusele încălcări ale sancțiunilor de către Coreea de Nord", a declarat un oficial guvernamental sud-coreean de rang înalt.
Unei astfel de poziții ar putea să îi lipsească legitimitatea internațională acordată unei operațiuni sprijinite de ONU, dar ar putea monitoriza mai eficient Coreea de Nord, a declarat oficialul. Seul ar prefera să lanseze mecanismul printre aliați și prieteni, dar există posibilitatea de a căuta aprobare formală prin Adunarea Generală a ONU (AGNU), a mai spus un alt oficial de rang înalt.
Echipa ar putea de asemenea să aibă mandatul de a monitoriza implementarea rezoluțiilor referitoare la situația drepturilor omului din Coreea de Nord adoptate de Consiliul de Securitate, AGNU și Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, a spus o a treia sursă.
Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, când a fost întrebată miercuri despre înființarea unui nou panou de experți, a declarat că va colabora cu Coreea de Sud și Japonia pentru "a dezvolta opțiuni atât în interiorul, cât și în afara ONU".
"Problema este că nu putem permite ca munca pe care o făcea panoul de experți să înceteze", a spus ea într-o conferință de presă la Seul.
Moscova și Beijingul au cerut reducerea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord ca o modalitate de a demara negocieri diplomatice și de a reduce suferința umanitară în națiunea sărăcită.
Thomas-Greenfield, în vizită la granița coreeană puternic înarmată, a îndemnat Rusia și China să revină asupra deciziei și să înceteze să recompenseze comportamentul Coreei de Nord și să o protejeze de activitățile de evitare a sancțiunilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News