Algeria amenință că va închide robinetele de gaz către Europa

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Țara nord-africană, al treilea furnizor al UE după Rusia, a suspendat relațiile comerciale cu Spania și a blocat deja una dintre cele trei gazoducte care ajung pe bătrânul continent.

Ce se întâmplă

Totul provine din decizia Algerului de a suspenda unilateral ”Tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare” cu Madridul, ca răzbunare pentru acordul semnat de guvernul lui Pedro Sanchez cu Marocul privind Sahara de Vest.

Această regiune, între Algeria, Maroc și Mauritania, se află de zeci de ani în centrul tensiunilor geopolitice, având în vedere poziția sa strategică și bogăția mării și a subsolului său. Fostă colonie spaniolă, Marocul a ocupat o parte a regiunii în 1975, pretinzându-și suveranitatea.

De atunci, Rabat a avut de-a face cu Frontul Polisario, o mișcare de independență susținută de Alger și recunoscută de ONU ca reprezentant legitim al poporului sahrawi care trăiește în zonă. 

Ciocnirile dintre armata marocană și Frontul Polisario s-au încheiat oficial în 1991, cu o încetare a focului. Dar de atunci Sahara de Vest a rămas în limb: companii din Europa și din alte țări, precum SUA, au continuat să facă afaceri în zonă, nu întotdeauna în conformitate cu legislația internațională.

De exemplu, în 2018, Curtea de Justiție a UE a considerat ilegal acordul de pescuit dintre Bruxelles și Rabat, care a exploatat și zonele maritime din Sahara de Vest. Așa-numitele Acorduri Abraham au intervenit în 2020 pentru a reaprinde tensiunile, cu care președintele american de atunci, Donald Trump, a întărit legăturile dintre Israel și o serie de țări arabe, inclusiv Maroc: în așteptarea acordurilor, Washingtonul s-a angajat să recunoască suveranitatea Rabatului asupra Saharai de Vest.

 

 

Amenințările la gaz

Și așa ajungem la ziua de azi: Algeria cu siguranță nu a digerat interferența SUA și a început să-și folosească aprovizionarea cu gaz pentru a face presiuni asupra UE să nu se alinieze la Washington, potrivit Europa Today.

Țara nord-africană, înainte de război din Ucraina, era al treilea furnizor de gaze către Europa, cu o pondere de 12,8%

În noiembrie anul trecut Algeria a închis unul dintre cele trei gazoducte care o leagă de UE, Magrebul-Europa care trece prin Maroc și ajunge în Iberia. Deocamdată rămân active Medgaz (care aduce gaze direct în Spania) și Transmed, care ajunge în Italia prin Tunisia.

Deocamdată, pare puțin probabil ca Algerul să își facă autogol prin închiderea și a acestor conducte, dar în anturajul președintelui Abdelmadjid Tebboune există cei care nu exclud că ar putea fi o armă de apărare a Saharei de Vest de scopurile marocane.

Riscul începe să fie real. Guvernul spaniol și-a acordat recent sprijinul propunerii lui Rabat de a face din zonă o regiune autonomă sub controlul său. Mișcarea a înfuriat Algerul, care, după suspendarea relațiilor comerciale cu Madrid, a înghețat tranzacțiile bancare cu Spania.

 

 

Plângere la UE

Potrivit surselor executive citate de El Pais, Madrid ia în calcul să denunţe Algeria la UE, întrucât oprirea importurilor spaniole ar încălca acordul comercial din 2005 dintre Bruxelles şi Alger. 

Ministrul de Externe José Manuel Albares a explicat că guvernul ”analizează amploarea” acestei poziții algeriene și ”consecințele practice ale acestei măsuri”. 

Ministrul a insistat că aprovizionarea cu gaze nu ar trebui să fie în pericol: ”Debitul de gaz continuă pe liniile obișnuite și nu există probleme în acest moment”. ”Trebuie să analizăm această măsură, sensul ei, implicațiile ei la nivel național și european și să dăm un răspuns adecvat pentru a apăra interesele Spaniei”, a conchis el.

La rândul său, Bruxelles-ul a răspuns deja

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, Nabila Massrali, a precizat că dorește ca țara nord-africană să își revizuiască poziția în sprijinul Spaniei. El a considerat decizia ca fiind ”extrem de îngrijorătoare” și a cerut ”Algeriei să revoce această decizie” ca partener important al Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel