Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit la emisiunea "Nod în papură" despre efectul pe care-l au în economiile europene produsele care vin la preț foarte mic din zona Asiei, preponderent din China.
Sociologul Alfred Bulai spune că este foarte greu să deschizi o afacere de producție, atât timp cât țările asiatice ajung să vândă un produs la jumătate din costul de fabricare al produsului. Din acest motiv, susține Bulai, o mare parte din sărăcie este generată de China.
"Textilele de la chinezi le cumperi la tonă," a spus Bulai.
"Și sărmanul vrea brand!" a completat Vâlcu.
"Poți să vorbești cu producătorul chinez și-ți produce absolut ce vrei tu, nu e o problemă asta," a răspuns Alfred Bulai.
"Pentru mulți, de exemplu, dacă le iei teneși de la Drăgășani, nu prea sunt așa mulțumiți, că nu are farmec" a continuat Vâlcu.
"O mare parte din sărăcia lumii se datorează Chinei. China rupe piețele, vinde mult mai ieftin și mii de economii locale dispar pentru ca n-au cum să le facă față. Tu, dacă vrei să faci tricouri, te apuci și tu sa-ți faci o fabrică de tricouri la Caransebeș de exemplu, sau unde vrei tu. Doar prețul de producție să zicem că ar ajunge la 10 lei, dar vine chinezul și vinde produsul final cu 5 lei. N-ai nici o șansă. Oricât ai fi tu de bun, cu imaginație, n-ai cum să bați prețul ăsta. Așadar, politicienii sunt mulțumiți pentru că există un acces ieftin la anumite resurse, care nu sunt neapărat de calitate. Dar funcționează piața, funcționează economia, se face vânzare, se încasează TVA, dar în amonte am o mare problemă pe care o creez. Toate astea nu sunt discutate public pe la noi, la alții se mai discută. În SUA s-a mai discutat în zona lui Trump. În toată Asia e la fel. Dar mai e și problema că ajungi să cumperi covoarele astea persane făcute de copii de cinci ani. Păi cum rămâne cu drepturile copiilor?" s-a întrebat Bulai.
"S-a mai discutat în presă: s-au făcut campanii că nu știu ce jucării sunt făcute de copiii din Taiwan. S-au dus niște ziariști și au văzut ce s-a întâmplat în satul ăla. Până la campania umanitară, trăiau bine, după ce s-a aflat că sunt exploatați acei copii și n-a mai cumpărat nimeni și o duceau foarte rău. Începuseră să facă foamea, cei care au vrut să le facă bine le-au făcut mai mult rău," a răspuns Val Vâlcu.
"Întotdeauna vei avea situații de genul acesta. În sociologie noi le numim efecte perverse. Vrei sa faci ceva și ai efecte inverse," a mai spus Bulai.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu