EXCLUSIV  Alfred Bulai, radiografie a cinematografiei româneşti de azi: Negre şi triste. Paralelă cu seria B.D.

Foto: John-Mark Smith - Pexels
Foto: John-Mark Smith - Pexels

Sociologul Alfred Bulai a spus, la emisiune "Nod în papură", la ce filme se uită, făcând şi o radiografie a cinematografiei româneşti de astăzi. 

"Să ştii că şi pe la televizor mă uit la filme câteodată. Am ajuns la o vârstă la care am, aşa, mari rezerve la filmele americane care, după o anumită vârstă, ţi se par totuşi puerile – o parte dintre ele, nu toate, unele sunt excepţionale. Mă uit a multe filme europene care mi se par mult mai interesante. Am descoperit cinematografia poloneză, de exemplu.

La filme româneşti încerc să mă uit. Eu, în tinereţile mele, m-am uitat şi la 'Salutări de la Agigea', 'Miezul fierbinte al pâinii', adică eram cu un coleg şi spuneam: 'suntem români, trebuie să vedem toate filmele româneşti'. Nu ratam niciunul. M-am uitat şi de 15 ori la unele. În principiu, mi se pare normal să consum cultură românească.

După 1990, am încercat – bine, nu erau multe filme după 90, rar am găsit filme care să fie spectaculoase – primul film, ‚Moartea domnului Lăzărescu’, al lui Cristi Puiu, a fost într-adevăr un film foarte pun. În rest m-am cam plictisit să văd ce rău a fost în comunism; eu am trăit în comunism, deci nu trebuie să-mi explice mie cum crede el că a fost. Multe filme negre şi triste... Sunt filme făcute pentru festivaluri, nu pentru public.

Avem o problemă. Actori au mai rămas, chiar şi dintre cei tineri sunt unii buni, am o problemă cu regia. Am văzut o scenă într-un film... nu poţi, am încercat... Chiar m-am întrebat, îi lasă liberi, nu controlează nimeni chestiile astea? Cum să văd o secvenţă într-un film, într-un bar, doi la o masă la perete undeva, unul era cu faţa la cameră. Camera a stat fixă vreo trei minute. În cinematografie există conceptul de montaj. Trebuie să am 40-50 de cadre în trei minute. Erau ăia departe, vorbeau... penibilitate inimaginabilă.

Uită-te la o chestie simplă. De ce are audienţă B.D.-ul la care o mare parte dintre oameni, mai ales cei trecuţi de o vârstă, ştiu replicile pe dinafară. Sunt actori mari, scenariu bun...

Uite, am văzut ‚Miami bici’, o comedie românească. Regizorul nu e român, deci au apelat la un regizor străin, e în genul comediilor uşoare, îmi plac şi acestea, mă uit seara când sunt obosit. E frumos, joacă bine, e egalul multo filme de afară din categoria aia. E o raritate, că cel mai multe sunt discutabile ca poveşti", a povestit Alfred Bulai la DC News.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel