Alexandru Rafila anunță schimbări majore în sistemul de sănătate: Nu mai facem promisiuni, ci le îndeplinim / video

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a participat la ceremonia de semnare a contractului pentru lucrările principale de la Spitalul Regional de Urgență Craiova. În cadrul intervenției sale, acesta a abordat subiecte precum problemele legate de finanțarea și plata gărzilor, dar și rolul esențial al resursei umane calificate în schimbarea feței sistemului de sănătate din România. 

Spitalul Regional de Urgență Craiova este un proiect cu o valoare de aproximativ 750 de milioane de euro, finanțat parțial prin fonduri europene și împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Alexandru Rafila a subliniat importanța realizării promisiunilor legate de construirea de spitale regionale, menționând că aceste investiții vor transforma sistemul de sănătate. De asemenea, a evidențiat necesitatea resursei umane calificate în aceste instituții și rolul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova în asigurarea unui personal medical de înaltă calitate. 

„Proiectul total are o valoare de circa 750 de milioane de euro, parte din ei bani europeni, parte sunt împrumutați de la Banca Europeană de Investiții. Cred că mesajul pe care îl transmitem cu această ocazie este că nu mai facem promisiuni, ci le îndeplinim. Construim spitale în România, spitale regionale de urgență se construiesc, spitalele de mari arși se construiesc, spitale din PNRR se construiesc, iar lucrul ăsta va schimba, într-un timp nu foarte îndelungat, fața sistemului de sănătate.

Accesul la servicii de sănătate este esențial, însă aș vrea să spun un lucru extrem de important. Partea de resursă umană calificată care urmează să lucreze în aceste instituții medicale este esențială. Craiova este un centru universitar puternic, medical, are Universitatea de Medicină și Farmacie, recunoscută la nivel național și internațional. Aceste noi clădiri însumează peste 200.000 de metri pătrați, 20 de săli de operație, o clădire extrem de complexă - nu discutăm doar de valoarea în bani, ci discutăm și despre complexitatea ei, din punct de vedere al serviciilor medicale pe care le poate oferi. Universitatea este garanția că acest spital va fi operat de profesioniști de înalt nivel. (…)

Am avut ocazia să semnăm acest contract cu un consorțiu de firme românești care au, în momentul de față, expertiza și dorința de a finaliza în condiții cât mai bune aceste obiective. (…)

Este primul contract pe care l-am semnat și sper ca până în vară să putem semna și Iașiul. Eu sunt deputat de Iași și, cu atât mai mult, îmi doresc ca și Iașiul să beneficieze cât mai rapid de spitalul regional de acolo”, a spus Alexandru Rafila.

2. Alexandru ... (rafilad_40937200_38816300.jpg)

Problema gărzilor

Ministrul Sănătății a abordat problema gărzilor, explicând că s-a încercat soluționarea acesteia prin acordarea unei sume suplimentare de 1000 de lei pentru medicii care fac gărzi în fiecare lună. Problema plății gărzilor este legată de faptul că acestea sunt calculate pe baza salariilor din 2018, iar legislația muncii nu permite plata conform salariului actual. De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că angajații și managerii spitalelor trebuie să înțeleagă importanța asigurării continuității activității medicale în spitalele de urgență și că refuzul de a face gărzi nu este acceptabil. 

„Problema gărzilor e o problemă mai veche pe care noi am încercat să o rezolvăm în limita competențelor Ministerului Sănătății, respectiv să putem să acordăm pentru medicii care fac gărzi, dincolo de plata gărzii efective, o sumă de 1000 de lei pentru cei care fac gărzi în fiecare lună. Problema plății gărzilor este legată de faptul că gărzile sunt plătite la salariul din anul 2018 și aici trebuie să spun un lucru foarte important. Doamna ministru Olguța Vasilescu, la vremea aceea, este cea care a crescut veniturile personalului medical – de 3 ori pentru medici și de 1,5 pentru asistenții medicali – deci o creștere substanțială, însă legislația muncii, în momentul de față, nu permite plata la salariul efectiv încasat, ci plata la salariul care exista în anul 2018 și atunci noi am venit cu această suplimentare.

Trebuie să înțeleagă foarte bine și angajații spitalelor, și managerii cu atât mai mult, că statutul unui spital de urgență este dat de asigurarea continuității activității medicale. Nu poți să fii angajat al unui spital de urgență și să refuzi să faci gărzile. Ne gândim la ce soluții legale există, inclusiv acte adiționale la contractele de muncă deja existente, încât aceste gărzi să fie realizate.

În momentul în care noua lege a salarizării va intra în vigoare, sigur că plata drepturilor salariale pentru cei care fac gărzi se va raporta la salariul aflat în plată în momentul de față, dar, repet, e o problemă care depășește competența Ministerului Sănătății, iar ceea ce a aprobat Guvernul - la propunerea noastră și a sindicatelor - a fost această plată suplimentară - și pentru medici, și pentru asistenții medicali - pentru efectuarea serviciilor de gardă”, a spus ministrul. 

 

3. Foto: Ager... (alexandru-rafila-iasi_80630000.jpg)

 

„Medicii și asistenții medicali au nevoie de apreciere și respect în activitatea lor"

Alexandru Rafila a subliniat că medicii și asistenții medicali au nevoie de apreciere și respect în activitatea lor. Acesta a explicat că personalul medical este adesea supus agresiunilor verbale, fizice și mediatice nejustificate, dar când criticile sunt fondate, acestea sunt gestionate corespunzător. 

„Și medicii, și asistenții medicali au nevoie de apreciere și respect în activitatea lor, inclusiv în activitatea de gardă. Dacă la unitățile de primiri urgențe sunt cozi, sunt pentru că sunt foarte multe persoane care au nevoie de asistență medicală. Ei fac tot ceea ce pot încât să asigure asistența medicală în unitățile de primiri urgențe, însă acest lucru trebuie respectat.

De foarte multe ori, personalul medical e subiectul unor agresiuni verbale, fizice, mediatice, nejustificate. Când sunt justificate criticile, nu avem niciun fel de problemă să le sancționăm, dacă este cazul, fie să le dezvăluim dacă nu este vorba despre o sancțiune administrativă. Ca să putem să asigurăm un cadru normal, inclusiv în activitatea de medicină de urgență spitalicească, cred că acest respect trebuie promovat inclusiv de mass-media”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel