Alertă în Japonia și Indonezia: A erupt vulcanul Semeru. Japonia monitorizează eventualitatea producerii unui tsunami (Video)

Sursa foto Twitter @HiroyukiShioi
Sursa foto Twitter @HiroyukiShioi

Vulcanul Semeru de pe insula Java, Indonezia, a erupt duminică dimineața, aruncând cenușă de 1,5 km în aer.  Sute de persoane au fost evacuate după erupția vulcanului. În Japonia se monitorizează posibilitatea producerii unui tsunami după erupție.

Cel mai înalt vulcan din Indonezia, situat pe insula sa cea mai dens populată, a erupt duminică dimineața, aruncând în aer o coloană de cenușă înaltă de 1,5 km.

Potrivit The Guardian, duminică dimineața, lava curgea pe versanții vulcanilor Semeru întreptându-se spre un râu din apropiere, în timp ce mai multe sate au fost acoprite cu cenușă. Încă nu au fost raportate victime potirivit sursei citate.

 

Oamenii au fost sfătuiți să stea la 5 km de gura craterului și să evite zona sectorului de sud-est de-a lungul râului Besuk Kobokan, situat la aproximativ 13 km de crater. Autoritățile au emis cel mai înalt nivel de avertizare ca răspuns la erupție, a informat presa locală.

Alertă tsunami

Agenția de Meteorologie din Japonia monitorizează posibilitatea unui tsunami după erupție, a informat postul public al țării, NHK.

Ultima erupție majoră a lui Semeru a avut loc în decembrie anul trecut și a lăsat 51 de oameni morți în satele care au fost îngropate în straturi de noroi. Alte câteva sute au suferit arsuri grave, iar erupția a forțat evacuarea a peste 10.000 de săteni. 

Cu 142 de vulcani, Indonezia are cea mai mare populație din lume care trăiește în apropierea unui vulcan, inclusiv 8,6 milioane de oameni care trăiesc la 10 km de unul.

 

Citește și:

(Video) Cum s-a văzut din spațiu erupția vulcanului din Tonga. Cea mai puternică explozie înregistrată vreodată

Vulcanul subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai a erupt la jumătatea lunii ianuarie cu o putere echivalentă cu cea a câteva sute de bombe atomice, provocând un tsunami cu înălţimea de 15 metri, potrivit Agerpres.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul acestei catastrofe care a distrus locuinţe şi a provocat ruperea cablului de comunicaţii ce conectează arhipelagul la reţeaua de internet. Mica naţiune din Oceanul Pacific a fost astfel izolată de restul lumii timp de mai multe săptămâni, ceea ce a complicat operaţiunile de intervenţie.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul naţional de cercetare a apei şi atmosferei din Noua Zeelandă, o cantitate de materie de aproape 10 km3 a fost expulzată în timpul erupţiei, reprezentând echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice. Resturile au fost proiectate în atmosferă la o altitudine de peste 40 de kilometri, ajungând în mezosferă, strat aflat dincolo de stratosferă. "Erupţia a atins o înălţime record; este prima pe care am văzut-o să traverseze mezosfera", a declarat geologul marin Kevin Mackay... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel