Între Victor Ponta și Klaus Iohannis are loc a treia confruntare televizată. Cei doi se duelează de la distanță: Ponta a mers la Antena 3, Iohannis la Digi 24. DCNews transmite live text declarațiile candidatului PSD la alegerile prezidențiale 2014.
În studio, alaturi de Victor Ponta se află premierul Italiei, Matteo Renzi. Acesta a zis: "Mă aflu aici în primul rând pentru că sunt prieten cu Victor Ponta și cred că ar fi un excelent președinte. Cred că Victor Ponta va putea să ofere României prilegul de a privi spre viitor". La un moment dat, la ora 21.00, Matteo Renzi a părăsit studioul, deoarece trebuia să participe la un dineu la Ambasadă.
DC NEWS vă transmite în format LIVE TEXT declarațiile lui Victor Ponta.
- Suntem mândri de apartenența noastră, dar cel mai important este să fim cetățeni europeni.
Despre Republica Moldova
- Împreună cu Iulie Leancă... avem un vis. Vreau să cred că în 2019, R. Moldova va fi la acea masă la care stau toți liderii europeni. România nu e Uniunea Sovietică, România nu va intra în R. Moldova cu forța și cu tancuri. Dacă cineva vrea să îi lase fără gaz, noi trebuie să îi ajutăm să nu se întâmple asta.
- În primul rând, viitorul președinte al României trebuie să spună care e prioritatea absolută a politicii externe. Am realizat integrarea europeană, dar trebuie să fim mai puternici. Prioritatea absolută este R. Moldova și soarta celor de acolo. Asta nu înseamnă că îi vom aduce cu forța în România, dar înseamnă că atunci când președintele României este întrebat unde va face prima vizită să spună: R. Moldova.
- Alaltăieri, s-a întâmplat un lucru rău când Iohannis a fost întrebat de ce nu a fost la Chișinău și la Cernăuți. El a zis că acele localități nu sunt în România. Să spui despre cele două că nu sunt în România și de-asta nu te-ai dus... Acolo sunt oameni de care ne leagă nu doar limba, ci și alte lucruri. Cum spunea Iurie Leancă... prietenul la nevoie se cunoaște. Oricine mă va întreba, voi spune că cel mai important lucru pentru România este R. Moldova.
Despre Klaus Iohannis
- Dle Gâdea, după cum știți, eu am considerat că vreau să fiu președintele tuturor românilor - și al celor care urmăesc Antena 3, dar și al celor care nu m-au votat și care sunt critici la adresa mea. Din acest motiv, am mers la toate televiziunile de știri. Am fost la Digi 24, România TV, Realitatea TV. Am fost la Rareș Bogdan, care e singurul moderator care a zis că îl votează pe Iohannis. Am considerat că trebuie să mă duc și să răspund la toate întrebările. Asta înseamnă să fii președintele tuturor. Nici Băsescu nu a venit la Antena 3. Aceeași gândire o are și Iohannis. După primele dezbateri avute, în deplasare, s-au văzut două lucruri: Iohannis nu e pregătit să fie președinte. Aici vorbim de o slujbă foarte importantă.
- Nu poți să zici că te duci la Palatul Cotroceni fără să cunoști județele. A fost total nepregătit la dezbateri! Eu sunt pregătit din prima zi să fiu președintele României. Sunt pregătit să dau un răspuns clar partenerilor NATO. Sunt pregătit să merg în R. Moldova pentru a sprijini guvernul pro-european al R. Moldova.
- În plus, cred că nu a venit acum, la Antena 3, pentru că adevăratul Iohannis a fost la prima dezbatere. A venit nepregătit, foarte arogant. Nu știa nici economie, nimic. Eu m-am pregătit căteva zile pentru dezbaterea de la Realitatea TV. La a doua dezbatere, la B1 TV, a fost o dezbatere cu Monica Macovei de fapt. S-a uitat tot timpul pe pereți. A venit cu o listă pe care o știam de la Macovei. Nu știa nici cum îl cheamă pe șeful PNL din Argeș.
ÎNTREBĂRILE LUI VICTOR PONTA pentru KLAUS IOHANNIS:
- Eu i-am mai pus întrebări lui Klaus Iohannis, dar nu am primit răspunsuri. Dacă aveam ocazia în seara aceasta să mă întâlnesc cu el aș fi insistat pe mai multe întrebări.
- Ce credeți, dle Iohannis, despre ce s-a întâmplat în 2012? Până acum nu a vrut să îmi răspundă, deși vrea să fie președintele și celor care au votat pentru demiterea lui Băsescu. Îmi pare rău că nu a vrut să îmi răspundă până acum. Eu am votat pentru demiterea lui Băsescu și cred că am făcut bine.
- A doua întrebare ar fi legată de retrocedările din Sibiu. I-am prezentat niște date... Pentru Ardeal, Banat, Maramureș, cel mai important proiect USL este descentralizarea. 90% din probleme trebuie să le rezolvi pe plan local. USL a lucrat la proiectul de descentralizare cu o echipă condusă de Dragnea și Antonescu. Știți care a fost singura cerere a lui Iohannis la descentralizare? Klaus Iohannis a zis că vrea să fie capitala de regiune la Sibiu, nu la Brașov. Asta denotă o superficialitatea pe care am văzut-o și la dezbateri. Când vorbești de un proiect atât de important, nu poți să reduci tot la ce vrei tu. Aș fi vrut să-l întreb așa: dacă descentralizăm totul... sunteți de acord? Dânsul e primar la Sibiu... e de înțeles. Toți primarii vor capitala la ei.
- De asemenea, l-am întrebat și nu a vrut să îmi răspundă. În această campanie, Iohannis a folosit termenul de pomeni electorale... A zis că eu aș da pomeni electorale. Eu i-am spus ce măsuri am luat... pe care el le numește pomeni electorale. L-aș fi întrebat care dintre măsurile acestea le va abroga dacă ajunge președinte. Nu cred că ar fi răspuns. Dacă astea sunt pomeni electorale, dle Iohannis, spuneți dvs dacă pensiile sunt prea mari sau dacă alocațiile sunt prea mari? Dl Iohannis s-a pregătit cu dl Tătaru, cel care făcea campanie și cu Băsescu.
- Am avut ocazia să merg la dezbateri și cu Băsescu. Metodele sunt identice, dar Băsescu este un produs original, dincolo este poleială. Iohannis e doar o poleială.
Victor Ponta: Cred că Iohannis mă votează
- Cred că și Iohannis mă votează. A zis că votează schimbarea. Deci... sigur mă votează pe mine. Iohannis este continuatorul lui Băsescu, eu sunt schimbarea.
- La 18 ani am avut primul serviciu la Paris. Împărtășesc ideile de care vorbea și Dorel Vișan. E vorba de un echilibru social. Nu mai există stânga și dreapta. Trebuie să îmblânzim legile junglei. Sunt un om de centru stânga. Din punct de vedere economic, ca prim-ministru am fost foarte de dreapta. Așa spun și criticii mei. Cred că România are nevoie de echilibru. Când am propus ca Tăriceanu să fie premier, am făcut-o pentru că România nu poate fi împărțită în dreapta sau în stânga. România are nevoie de un președinte care nu privește dreapta, stânga, bătrâni, tineri... ci de un președinte care vrea un echilibru politic.
- Am vrut să-l întreb pe Klaus Iohannis cu cine guvernează, dacă ajunge președinte. Nu mi-a răspuns. Pe mine mă interesa să știu.
- Trebuie să refacem USL, iar eu cu un guvern USL voi realiza multe.
Greșeli în campanie
- Am făcut și greșeli în campanie, unele de strategie, altele de exprimare. Eu cred că România merge bine la capitol economie, dar mai sunt multe de făcut. Cred că și în dezbaterea cu Iohannis am făcut greșeli.
- De ce sunt bun de președinte: M-am pregătit și știu ce înseamnă această funcție; nu poți să faci absolut nimic dacă nu ai o echipă în jurul tău; singur nu se poate. În al treilea rând, eu am o viziune pentru România. Știu unde ar trebui să fie România în 2018. Vreau să fim mult mai uniți decât acum 100 de ani. Știu ce vreau din punct de vedere economic. Vreau să îmi văd vecinii - Ucraina, Ungaria, R. Moldova... uitându-se la România ca la un prieten și ca la un partener. După 16 noiembrie, sper să avem dialog.
- Dl Iohannis a renunțat la întrebare miercuri seară. Eu aveam multe variante să-l încurc pe Iohannis, dar am ales să-l întreb sau să-l fac partener într-o viziune de unire. L-am întrebat dacă e de acord cu unirea. Dle Gâdea, am fost la Bistrița la sfințirea noii biserici greco-catolice. Am fost la Suceava, la o cununie a doi tineri penticostali. Am discutat cu liderii comunității adventiste, am fost la canonizarea unor martiri. Merg des la evenimente ortodoxe. Apelul meu către Iohannis era tocmai legată de ideea de respect față de toți cei care se simt români.
- De luni nu îl veți mai auzi pe Iohannis vorbind de Diaspora. Eu am trăit în afara țării. Știu ce înseamnă. Am fost în campania electorală. Unii m-au aplaudat, alții au fost nemulțumiți de mine. Am aplicat pentru ei toate legile pe care le aplicăm și pentru românii din țară. Indiferent de opțiunea lor de vot, vreau să se considere că sunt români și să fie mândru de acest lucru.
- Știu tot imnul național. Cred că mândria pe care o au românii de a-și cânta imnul ține de puterea noastră ca nație. I-am văzut pe francezi, i-am văzut pe germani, dar noi parcă ne rușinăm uneori că suntem români.
- Mi-e greu să vă răspund la întrebare. În politică, plânsul se leagă de un alt episod în care am fost toți înșelați. Știți momentul "Dragă, Stolo". Din acel moment, orice om politic pe care îl vedeți plângând, îl considerați un fariseu așa cum a fost atunci Traian Băsescu.
- Pe de altă parte, sunt momente destule în care sunt foarte impresionat, când mă ascund să nu mă vadă presa. Când văd oameni care suferă, atunci îmi dau lacrimile. Cel mai emoționant moment din această campanie a fost acela în care m-am dus la Cernăuți. Oamenii de acolo sunt foarte săraci. Ei sunt cam cum eram noi acum 15 ani. Într-o comună, am fost primit la grădiniță, cu steagul României alături de steagul Ucrainei, de copii și de învățătoare care vorbeau toți în limba română. Mi-au spus așa: "Dle Ponta, știți cum ne uităm noi la dumneavoastră, cei din România, ca la frații noștri care nu ne-ați uitat niciodată?".
- Aproape că mi-au dat lacrimile. M-am gândit la românii care trăiesc în România și se rușinează că sunt români. Oamenii aceia din Cernăuți care au o viață de zece ori mai grea decât noi... spun că sunt români. Atunci a fost momentul când m-am ascuns un pic de camere pentru că am vrut să nu creadă cineva că m-am molipsit de lacrimile fariseului național. Sunt momente de bucurie, dar și momente de compasiune care mă marchează foarte mult. Doar Daciana știe adevărul!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci