Ai grijă la insolație! Avertismentul medicilor: „Poate lăsa sechele ireversibile”

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Insolația este o afecțiune periculoasă care apare ca urmare a expunerii prelungite la soare sau la temperaturi ridicate. Prin urmare, este important să folosești protecție solară și să nu te expui prea mult timp.

Insolația este o afecțiune clinică gravă care lasă cu ușurință sechele ireversibile în organe importante precum creierul și rinichii și care, dacă nu este diagnosticată și tratată prompt, poate duce chiar la deces, după cum a explicat directorul medical de la iQtra Advanced Medicine, Ángel Villamor. „Corpul nostru pierde controlul asupra termoreglării și nu poate reveni la temperatura normală”, a continuat Villamor.

Care sunt simptomele insolației

Potrivit specialistului, insolația necesită tratament de urgență. Netrată, îți poate afecta inima, rinichii, creierul și mușchii.

„Primele simptome sunt apariția de piele roșie care, la început, este însoțită de transpirație excesivă, iar atunci când se agravează, pielea devine roșie și uscată”, a spus specialistul.

„Inițial vom vedea multă transpirație ca un efort termoreglator al pielii și atunci când acest mecanism va începe să eșueze pielea va deveni roșie, și uscată. În acest moment, dacă luăm temperatura cu un termometru, vom putea descoperi că temperatura poate ajunge la 39, 40 și chiar mai multe grade Celsius, ceea ce reprezintă o urgență”, a spus Villamor.

Un alt simptom care poate apărea în aceste cazuri este o durere de cap pulsatilă. De asemenea, una dintre primele manifestări poate fi slăbiciunea și crampele musculare. Alte simptome sunt confuzia, vederea încețoșată, agitația sau iritabilitatea.

„În orice urgență majoră, prima noastră reacție ar trebui să fie să sunăm la 112”, a subliniat el.

Specialistul recomandă așezarea la umbră, căutarea unui loc răcoros, îndepărtarea imediată a hainelor și scăderea temperaturii corpului aplicând apă rece pe cap, gât, axile și vintre. În cazul în care nu aveți apă, ar trebui să căutați un ventilator și, dacă este posibil, un aparat de aer condiționat rece ar fi mult mai eficient.

„Nu se recomandă consumul de medicamente pentru a reduce febra, cum ar fi paracetamolul”, a subliniat el.

Modalități de a preveni insolația

În ceea ce privește prevenirea, trebuie să vă amintiți să „purtați îmbrăcăminte lejeră, de culori deschise. Este necesară folosirea protecției solare cu aplicare continuă la două sau trei ore, deoarece arsurile solare afectează pielea.

Este necesar consumul a cel puțin doi litri și jumătate de lichide pe zi când te afli într-un mediu cald și întotdeauna în cantități mici și periodic. Este deosebit de important să o facem atunci când suntem cu copiii într-un astfel de mediu, să-i hidratăm fără să așteptăm să ne ceară sau să le fie sete”, a punctat directorul medical iQtra, potrivit 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel