Ai băut și vrei să te urci la volan? Risc de moarte. Trucuri pentru a înșela etilotestul, demontate de un medic

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @jcomp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @jcomp

În perioada sărbătorilor, când tentațiile sunt mari și distracția este la ordinea zilei, riscurile la volan sunt și ele crescute. 

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic, atrage atenția asupra unui subiect extrem de important: NU există metode de a păcăli fiola!

Deși mulți șoferi încearcă diverse trucuri pentru a înșela etilotestul, precum spălarea pe dinți, mestecatul de gumă sau consumul de oțet, medicul subliniază că acestea sunt doar mituri fără nicio bază științifică. Oricare dintre aceste încercări nu va avea niciodată succes.

„Atenție, șoferi! Nu e de glumit. Metodele de a păcăli fiola sunt doar simple mituri! NU încercați să faceți asta. NU veți păcăli fiola (nici) la trecerea dintre ani. NU conduceți dacă ați băut!

Important:

Pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/00) sunt necesare 6-7 ore (!!! cu condiția stopării consumului de alcool).

În perioada sărbătorilor, peste 30% din șoferii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice.

Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool.

Metodele de a păcăli fiola sunt doar simple mituri. Încercările de a păcăli fiola prin: spălat pe dinți, utilizarea gumei de mestecat, scorțișoara ținută pe cerul gurii, mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de acid acetic sub formă de oțet (castraveți murați, salată etc.), ingerarea de medicamente sub formă de soluție alcoolică sau bomboane ce conțin alcool, încercarea de a sufla pe lângă fiolă – toate acestea nu au avut niciodată rezultat.

Nu uitați:

Pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/oo), sunt necesare 6-7 ore (!!! cu condiția stopării consumului de alcool).

Pentru aceeași cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenază, aldehid dehidrogenază), femeile tinere fiind în principal afectate.

Alcoolul vă afectează viteza de reacție, judecata și simțul orientării, făcându-vă mai vulnerabil la accidente.

Atunci când mergeți cu mașina la petreceri:

a) nu cedați presiunilor anturajului pentru a consuma alcool;

b) alegeți o altă modalitate de a ajunge acasă (transport public, taxi, un prieten în rolul „șoferului de serviciu”).

Și nu uitați niciodată: If you drink, don't drive. NU conduceți dacă ați băut.

Sărbători cu bine tuturor!”, a transmis medicul Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel