EXCLUSIV  Agresivitate vs. bunăvoință în trafic. Titi Aur a spus când flash-ul nu e sancționabil: Dă-te, mă', că trec! / video

Flash-urile „Dă-te, mă, că trec!” ar trebui să dispară complet.

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit la DC Conducem despre flash-urile date de șoferi în trafic, atât în situațiile acceptabile, cât și în cele de netolerat.

Flash-urile, în România și nu numai, sunt folosite de șoferi pentru a transmite semnale participanților la trafic, iar acestea pot fi referitoare la situații acceptabile, sau, din contră, la situații ce nu pot suporta „respectarea regulilor din trafic”. 

Una dintre situațiile cele mai comune din traficul românesc, spune și expertul Titi Aur, este flash-ul de „Dă-te că trec”, iar acesta poate veni atât din partea șoferului din spatele nostru, cât și din partea celui care vine din față ori lateral.

Titi Aur denumește situația flash-urilor „mica înțelegere” deoarece orice șofer îi cunoaște semnificația.

„Flash-urile au două valențe. Sunt acele două flash-uri date care transmit agresivitate, „Dă-te, mă, că trec eu”, că vine din față, din spate care sunt condamnabile, sancționabile și, clar, nu ar trebui să existe, dar pot fi și flash-urile de bunăvoință. De exemplu, vor să iasă, față în față unul cu altul și îți face semn că te lasă să faci la stângă prin fața lui, adică să nu îi dai prioritate, pentru că el vede că urmează o trecere pietoni, că vede că e coloană, și atunci, acel flash de bună voință și foarte scurt are deja semnificație, nu-l poți condamna.”, spune Titi Aur, pentru DC News.

„Am greșit, lasă-mă te rog și pe mine”

„Flash-ul dat din agresivitate ar trebui să dispară și să fie sancționabil. El creează tensiune, stres, „Aoleu, vine ăla din spate”, dacă vine din față nu-mi acordă prioritate. Nu vorbim de unu care a apreciat greșit și face o greșeală, după care dă flash care s-ar traduce „Am greșit, lasă-mă te rog și pe mine”, nu e același lucru cu flash-ul dat din agresivitate, cu „Dă-te din fața mea, eu sunt prea important ca să stau după tine””, a mai spus invitatul.

Printre alte semnale de „comunicare” în trafic folosite de șoferi se numără și flash-urile de radar, ia problema se pune în contextul în care nu ar mai fi necesare, toată lumea având aplicații mobile care le semnalează aproape instant poziția radarului.

„Normal este interzis, dar nu prea își mai are sensul deoarece, cu toate aplicațiile, radarul este știut unde e, doar că, mai nou, s-a pus problema ca mai multe județe să folosească mașini civile ca radar și asta cred că e soluția. Dacă știi unde e radarul, vei merge încet pe acolo, după care vei merge cu viteză. Eu cred că și acele camere fixe care te măsoară sunt necesare.”, a mai transmis Titi Aur, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel