Adrian Năstase propune dezbateri publice pentru viitoarea Constituție

Adrian Năstase 21
Adrian Năstase 21

Fostul premier Adrian Năstase avansează pe blogul personal propunerea ca revizuirea Legii fundamentale, un deziderat important al acestui "început de mandat parlamentar", să nu aibă loc până nu vor fi organizate și dezbateri publice. Năstase își argumentează demersul susținând că, astfel, "tezele viitoarei Constituții pot fi conturate în acord cu opinia majoritară a societății".

"Unul din proiectele importante, la acest început de mandat parlamentar, îl reprezintă revizuirea Constituției. Dincolo de aspectele care țin de modul în care cei care “au jurat pe o singură carte” au folosit textele constituționale, încălcând spiritul lor și uneori, chiar litera lor, după 20 de ani, Constituția noastră are nevoie de un “aggiornamento”, în condițiile în care revizuirea din 2003 a avut doar un obiectiv limitat, “amenajarea” constituțională a aderării la NATO și la UE", a scris Adrian Năstase, într-o postare pe blog intitulată "Revizuirea Constituției – cum procedăm?"

Potrivit fostului premier, un asemenea demers nu se poate face "prin intermediul unei “Adunări constituante” – cum s-a întâmplat în 1990-1991. Nici printr-un raport al unei Comisii prezidențiale, cum s-a încercat în 2009".
Năstase afirmă că "este nevoie de o amplă dezbatere publică, axată pe temele de maxim interes" și propune ca cei care vor lucra la modificări să se inspire "din inițiativa Institutului Social Român, care a “prefațat” Constituția din 1923 prin 23 de prelegeri publice susținute de prestigioși specialiști ai vremii. Volumul, cuprinzând aceste prelegeri, a fost publicat sub titlul “Noua Constituție a României și noile constituții europene”, la Tiparul Cultura Națională și a fost re-editat în 1990, la Editura Humanitas. Am sugerat Fundației Europene Titulescu (eventual, în colaborare cu Academia Română) să lanseze o serie de astfel de dezbateri, preluând inițiativa Institutului Social Român, al lui Dimitrie Gusti", a notat Năstase pe blog.

Adrian Năstase susține că "în felul acesta, tezele viitoarei Constituții vor putea fi conturate, în acord cu opinia majoritară din societate" și atrage atenția că, important, este "ca acest proces de dezbatere să aibă loc înainte de adoptarea legii de revizuire în Parlament, pentru că la referendumul popular se supune votului întregul pachet de modificări (legea, în ansamblu) și nu fiecare dintre ele, separat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel