Adrian Bordea, președinte CSM: Cazul Alina Bica ne pune în gardă

Judecătorul Adrian Bordea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Mediafax, despre cazul Alina Bica, fost șef al DIICOT, cercetată în arest preventiv în dosarul privind acordarea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Președintele CSM, Adrian Bordea, consideră că România a făcut un salt calitativ foarte important în domeniul justiției în ultima perioadă și are încredere că următorul raport MCV va arăta foarte bine, mai ales că există câteva rezultate notabile pe care să le ofere reprezentanţilor Comisiei Europene, "eforturi concretizate ale magistraţilor, judecători şi procurori". 

CSM. Alina Bica a fost suspendată din magistratură

În acest context, întrebat ce a însemnat pentru sistemul de justiţie românesc scandalul în care este implicată Alina Bica, în prezent arestată într-un dosar de corupţie, șeful CSM a explicat: "Trebuie să facem o precizare de la început, ca să nu apară nimic confuz: prezumţia de nevinovăţie există, faptul că s-a luat o măsură preventivă faţă de procurorul şef DIICOT, probabil că sunt argumente analizate, atât Secţia de procurori, cât şi judecătorul care a instrumentat cauza. Când se doreşte eradicarea corupţiei la orice nivel, nu trebuie să fie un element negativ. Dacă într-adevăr este vorba de o faptă de corupţie, atunci oricine trebuie să suporte consecinţele, indiferent cine ar fi el. Noi am militat întotdeauna împotriva acestor imunităţi, chiar şi în Secţia de judecători, nu ne interesează în acordarea imunităţilor decât aspectele pur formale şi nimic mai mult. Nu intrăm noi să judecăm un dosar, dar lăsăm judecătorul să-şi facă treaba. Altfel, putem fi acuzaţi că blocăm justiţia", a spus Adrian Bordea.

Cât despre acuzațiile care au planat asupra CSM conform cărora ar fi încercat să o protejeze pe Alina Bica, judecătorul Bordea consideră de neînțeles această critică: "Aici ar trebui să facem o distincţie foarte clară: arestul la domiciliu este o măsură provizorie de restrângere a libertăţii. Nu eşti în arestul Poliţiei, dar eşti în absolut aceleaşi condiţii restrictive acasă. Nu înţeleg de ce s-a născut această critică, pentru că s-a luat o măsură preventivă. Probabil că ceea ce s-a trimis în seara acelei zile a fost o parte din materialul probator, nici nu ştiu dacă nu cumva chiar Parchetul a cerut, printre altele, şi arestul la domiciliu. Nu cunosc exact elementele. Pentru că s-au dezbătut numai în Secţia de procurori, dar este o măsură restrictivă de libertate, o măsură preventivă legală. Nu s-a dat, spre exemplu, încuviinţarea pentru controlul judiciar ca să spui că l-ai lăsat liber. S-a luat o măsură restrictivă de libertate foarte importantă".

Cazul Alina Bica ne pune în gardă, afirmă președintele CSM 

În plus, șeful CSM a mai precizat că la momentul propunerii Alinei Bica pentru şefia DIICOT, CSM nu a fost informat de "organismele specializate" despre problemele cu posibilă latură penală ale acesteia, pentru că dacă s-ar fi ştiut, "evident că lucrurile luau o altă turnură".

"Nu ştiu ce se discută în afara unui cadru pur oficial, însă este cert că noi, în modificările pe care le-am propus în legile de modificare a justiţiei, am propus ca magistraţii procurori să aibă aceeaşi procedură ca şi magistraţii judecători. După cum ştiţi, la Înalta Curte, numai Secţia pentru judecători face propunerile, fără nicio altă intervenţie. Zona aceasta a parchetelor este mixtă, atât administrativ, în zona executivului, pentru că procurorul este propus de ministrul Justiţiei şi un aviz al Consiliului, după care trece la preşedinte. Faptul că noi am propus, în modificările legislative, o situaţie similară cu judecătorii cred că este cel mai în regulă, soluţia cea mai bună pentru a evita nu atât imixtiunile cât suspiciunile, pentru că sunt create foarte multe suspiciuni pe baza faptului că un ministru este angajat într-un anume partid. Pe de altă parte, cazul acesta ne pune în gardă şi va trebui să fim din ce în ce mai atenţi. Este adevărat că nu poţi afla. Nimeni nu ştia ce s-a întâmplat sau ce se va întâmpla cu procurorul la momentul la care a fost propus. Nu am fost informaţi de organismele specializate în acest caz. Dacă ar fi existat, evident că lucrurile luau o altă turnură", a conchis președintele CSM, Adrian Bordea.

ICCJ, decizie definitivă: Alina Bica, fost șef al DIICOT, rămâne în arest preventiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel