Camera Deputaților a adoptat miercuri, cu o largă majoritate de 302 voturi „pentru” și o singură abținere proiectul legislativ care înăsprește sancțiunile aplicabile celor care desfășoară, fără drept, activități cu articole pirotehnice.
Inițiativa legislativă aparține deputatului PSD Mihai Weber, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, și vine ca răspuns la numărul tot mai mare de accidente cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor produse, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, în sezonul de iarnă 2024–2025, nu mai puțin de 565 de persoane, în principal copii și tineri, au suferit răni grave sau chiar mutilări permanente în urma utilizării imprudente a petardelor și altor articole pirotehnice.
Noul act normativ modifică Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive și redefinește clar prevederile referitoare la infracțiuni, atât în ceea ce privește forma, cât și în ceea ce privește cuantumul pedepselor. Inițiatorul a explicat că practica judiciară din ultimii ani a evidențiat o problemă încadrare a faptelor, unele fiind tratate ca infracțiuni, altele doar ca simple contravenții, fapt ce a generat confuzii și sancțiuni inegale. „Modificările sunt necesare întrucât din practica judiciară s-a constatat tendința de finalizare a dosarelor penale cu soluții atât prin aplicarea prevederilor art. 37 din Legea nr. 126/1995 republicată privind regimul materiilor explozive, faptele fiind considerate infracțiuni, cât și prin aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute de art. 38 raportat la art. 8 și 9 din Legea nr. 126/1995, republicată”, a explicat Weber.
Legea prevede și obligativitatea obținerii de avize speciale pentru organizarea spectacolelor pirotehnice cu articole din categoria F2, în vederea prevenirii riscurilor de incendii, răniri corporale sau distrugeri materiale. Deputatul PSD a subliniat pericolul real al acestor activități, amintind că „activitatea poate genera riscuri de incendii, vătămări corporale și distrugeri materiale (ex. cazul Colectiv)”.
Totodată, a fost adus în discuție și potențialul periculos al acestor materiale în contextul amenințărilor teroriste. „Mărirea cuantumului pedepsei pentru operațiunile fără drept cu articole pirotehnice din categoriile de pericol nedestinate publicului larg este susținută și de posibilitatea folosirii acestora în confecționarea de dispozitive explozive improvizate. Este de exemplificat în acest sens atentatul terorist din Covasna, în care o persoană a încercat detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, confecționat din pulbere pirotehnică extrasă din articole pirotehnice folosind un dispozitiv de detonare de la distanță, cu ocazia paradei organizate la Târgu Secuiesc în data de 1 decembrie 2015”, a amintit deputatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu