De-a lungul timpului, ouăle au fost implicate în diferite controverse alimentare. La un moment dat, se credea că ele cresc nivelul colesterolului, mit infirmat ulterior de cercetători. Dar cum rămâne cu ideea că ouăle pot provoca constipație? În timp ce influencerii de pe rețelele sociale insistă asupra acestui lucru, iată ce ne spun, de fapt, dovezile științifice.
Constipația poate fi percepută diferit de fiecare persoană, dar, din punct de vedere medical, constipația funcțională este caracterizată prin scaune rare, dure și greu de evacuat. Acest tip de constipație nu este cauzat de o obstrucție fizică a intestinului sau de o boală.
Această problemă afectează o mare parte din populație. La nivel global, 10,1% dintre adulți și 14,4% dintre copii suferă de constipație funcțională, conform Reuters.
Mai multe cercetări au analizat legătura dintre consumul de ouă și constipația, dar rezultatele sunt mixte.
Un studiu din 2002 efectuat pe 1.699 de femei japoneze a arătat că cele care consumau ouă de cel puțin cinci ori pe săptămână aveau un risc mai mic de constipație. Același efect nu a fost observat la bărbați.
O cercetare desfășurată pe 3.770 de studente japoneze a indicat că o dietă occidentală, bogată în carne procesată și ouă, era asociată cu o incidență mai mare a constipației comparativ cu dieta tradițională japoneză.
Un alt studiu a constatat că adulții de vârstă mijlocie din sudul Chinei care consumau ouă ca parte a unei diete occidentale aveau un risc mai mare de constipație, spre deosebire de cei care urmau o dietă tradițională chineză.
Totuși, aceste studii se bazează pe chestionare dietetice, care pot fi influențate de memoria sau sinceritatea respondenților. Mai mult, rareori se analizează efectele unui singur aliment în izolare.
Cercetările efectuate pe animale sugerează că ouăle ar putea chiar ajuta înglăduirea tranzitului intestinal. De exemplu, într-un experiment, proteinele din gălbenuș de ou au ameliorat constipația la șobolanii de laborator.
La oameni, proteinele din ouă nu sunt complet digerate în intestinul subțire, iar unele ajung în colon, unde pot stimula dezvoltarea bacteriilor benefice, precum Bifidobacterium și Prevotella. Aceste bacterii sunt asociate cu scaune mai moi, ceea ce sugerează că ouăle ar putea avea un efect pozitiv asupra constipației.
Un alt mit comun este că o dietă bogată în proteine poate duce la constipație. În realitate, problema apare atunci când proteinele sunt consumate în exces, în detrimentul carbohidraților și al fibrelor.
Un studiu realizat în Statele Unite a arătat că persoanele care urmau o dietă săracă în carbohidrați erau mai predispuse la constipație dacă consumau proteine suplimentare. Lipsa carbohidraților duce la un aport redus de fibre, ceea ce poate afecta tranzitul intestinal.
Aportul adecvat de fibre este crucial pentru prevenirea constipației. Prin urmare, ouăle nu provoacă constipație atâta timp cât sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate.
Un studiu realizat în Grecia a analizat copii cu constipație cronică pentru a determina dacă aceasta era legată de alergii alimentare. Când copiii au eliminat alimentele alergene (inclusiv ouăle) din dietă, majoritatea au constatat o ameliorare a constipației.
Alergiile alimentare pot afecta tranzitul intestinal prin stimularea celulelor imunitare care influențează motilitatea intestinului. Cu toate acestea, eliminarea ouălor din dietă nu este recomandată fără o evaluare medicală prealabilă.
Dovezile existente nu susțin ideea că ouăle provoacă constipație. Consumul de ouă nu pare să fie o cauză directă a acestei probleme, ci mai degrabă dieta generală joacă un rol important.
Dacă aveți o dietă echilibrată, bogată în fibre și lichide, consumul de ouă nu ar trebui să afecteze tranzitul intestinal. În schimb, dacă experimentați constipație frecventă, este recomandat să consultați un medic pentru a identifica posibilele cauze subiacente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News