Aderarea Suediei la NATO depinde de un jurnalist turc

Președintele turc Recep, Tayyip Erdogan  și prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson. Sursa Agerpres.
Președintele turc Recep, Tayyip Erdogan și prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson. Sursa Agerpres.

Jurnalistul a devenit  monedă des schimb pentru aderarea Suediei la NATO.

Dacă Suedia vrea să adere la NATO, va trebui să-l predea Turciei pe Bulent Kenes, un jurnalist disident. Solicitarea a fost făcută în cadrul unei întâlniri bilaterale la Ankara în care președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și premierul suedez, Ulf Kristersson, au discutat despre terorism, relațiile Turcia-Uniunea Europeană, invadarea Ucrainei de către Rusia și mai ales aderarea Suediei la Alianța Atlantică.

Cererile lui Erdogan

În acest ultim punct, președintele Erdogan a văzut o oportunitate de a forța țara să predea cetățenii pe care dorește să îi trimită în judecată, kurzi în primul rând, dând țării scandinave un ultimatum: dacă dorește să obțină un DA, trebuie să răspundă preocupărilor Turciei privind problema siguranței. Cu alte cuvinte: Stockholm trebuie să extrădeze luptătorii kurzi PKK prezenți pe teritoriul său, considerați teroriști de regimul de la Ankara și unii dizidenți, printre care Kenes, fost jurnalist al agenției oficiale de presă turcă și acuzat de terorism, insultă adusă președintelui și aparținență la mișcarea lui Fetullah Gulen, predicatorul care trăiește în exil voluntar în Statele Unite și pe care Turcia îl acuză că este responsabil pentru tentativa de lovitură de stat din 2016”.

Stockholm ezită

Nu este clar ce va decide țara scandinavă să facă, dar cuvintele noului premier Kristersson, care în cadrul conferinței de presă comună cu șeful statului turc a spus că ”Suedia va ajuta Ankara în lupta împotriva terorismului”, au trezit alarma de la Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ).

”Suedia nu poate da curs cererii Turciei de deportare a jurnalistului turc în exil Bulent Keneş şi să continue să se definească ca o naţiune democratică guvernată de statul de drept”, a declarat Gulnoza Said, coordonatorul programului CPJ pentru Europa şi Asia Centrală. ”Oficialii suedezi nu ar trebui să folosească jurnaliştii exilaţi ca monedă de schimb în relaţiile lor cu Turcia”, a continuat el, potrivit Europa Today.

”Regimul islamofascist și despotic al lui Erdogan”

Chiar și exponenții guvernului social-democrat anterior au criticat abordarea lui Kristersson față de procesul NATO, numindu-l ”îngrijorător și acceptabil” față de Turcia.

”Sunt îngrijorat că negocierile dintre noul Guvern suedez și regimul islamofascist și despotic al lui Erdogan ar putea influența decizia privind extrădarea”, a adăugat Kenes, în așteptarea ședinței de judecată pentru extrădare.

Solicitarea ajunsese la Stockholm în februarie anul trecut, dar cu acea ocazie jurnalistul a spus că este sigur că nu va fi deportat pentru că ”Suedia și Finlanda respectă statul de drept, politica nu are amestec în sistemul judiciar.

Suedia ținită în ”sala de așteptare” a NATO de către Ungaria și Turcia 

La patru luni de la cererea de intrare, 28 din cele 30 de state membre NATO au ratificat în parlamentele lor naționale modificările de tratat care ar aproba aderarea Finlandei și Suediei, iar majoritatea au depus deja documentele necesare.

 Dar, în ciuda activității diplomatice recente, există încă două țări care nu au dat undă verde: Ungaria și Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel