Achiziție de gaze la comun. Bruxelles-ul urmărește să furnizeze metan la prețuri accesibile și Ucrainei, Serbiei și Moldovei

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

22 de state participă la achizițiile comune. Primul caz de fuziune a cererii de peste 20 de miliarde de metri cubi. 

Lucrările Uniunii Europene pentru achizițiile comune de gaze menite să evite riscurile la adresa aprovizionării cu energie în plin război din Ucraina continuă. Comisia Europeană a anunțat că 22 de țări membre s-au alăturat propunerii de cumpărare comună lansată de Bruxelles în ultimele luni, potrivit Europa Today.

Ideea este de a replica ceea ce s-a făcut cu dozele de vaccin anti-Covid: prezentarea piețelor cu o singură voce pentru a obține condiții mai bune de la furnizori. 

Comisia a precizat că pentru moment cererea agregată corespunde la peste 17 miliarde de metri cubi de gaze solicitate de statele membre pentru următorii trei ani. La această cantitate trebuie adăugate cele aproape 4 miliarde de metri cubi de gaz solicitați de Moldova, Ucraina și Serbia.

Alegerea UE de a ajuta, pe lângă țara atacată direct de Rusia, cele două state supuse unor presiuni mai mari din partea Moscovei răspunde dorinței exprimate de guvernele europene de a nu lăsa singure comunitățile cele mai expuse influenței ruse. 

Cererea totală totală, în prezent de aproximativ 21 de miliarde de metri cubi, încă nu are aceea a ultimelor cinci state membre, care nu au clarificat încă Comisiei cât de mult gaz intenționează să cumpere cu noul mecanism comun.

”La sfârșitul acestei luni, furnizorul de servicii selectat de Comisie în ianuarie, compania Prisma, ne va ajuta să implementăm agregarea cererii ca prim pas către achiziția în comun”, a anunțat ieri, vicepreședintele Comisiei, Maros Sefcovic. 

"După cum știți, prețul gazului în UE rămâne ridicat, este de aproape șapte ori mai mare decât în ​​Statele Unite. Acest lucru are în mod firesc repercusiuni asupra competitivității Europei și asupra costului vieții cetățenilor noștri", a amintit el.

”Nivelul de umplere a rezervelor de gaze se ridică în acest moment la peste 60%” din capacitatea de stocare din UE ”deci aproape dublu față de ceea ce avem în mod normal în această perioadă a anului”, a subliniat vicepreședintele Comisiei.

Cu toate acestea, a conchis el, ”apelul meu, atât către statele membre, cât și către industrie, este că trebuie să rămânem absolut vigilenți, deoarece trăim o perioadă dificilă marcată de războiul din Ucraina”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel