A murit autorul care a inspirat cele mai bune filme de spionaj. Fostul pilot și reporter de război vânduse 75 de milioane de cărți

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A murit unul dintre cei mai influenți scriitori de thrillere ai secolului, fost jurnalist de război și voce marcantă în literatura de spionaj.

Scriitorul britanic Frederick Forsyth, celebru pentru romanele sale thriller care au captivat generații întregi, a murit la vârsta de 86 de ani. Anunțul a fost făcut miercuri de agentul său, potrivit BBC, informația fiind ulterior preluată și de agenția Reuters.

Autor prolific, Forsyth și-a câștigat faima prin titluri precum Ziua Șacalului, Dosarul Odessa, Câinii războiului, Alternativa diavolului, Al patrulea protocol sau Negociatorul, opere considerate repere ale genului thriller. Cu o carieră literară impresionantă, el a publicat 25 de volume, care au fost traduse și vândute în peste 75 de milioane de exemplare în întreaga lume, potrivit Agerpres.

Moartea lui Frederick Forsyth marchează sfârșitul unei epoci

Moartea lui Frederick Forsyth marchează sfârșitul unei epoci pentru literatura de spionaj și thriller politic, un gen pe care l-a redefinit prin acuratețea detaliilor și stilul jurnalistic al narațiunii.

Înainte de a deveni scriitor, Forsyth a fost pilot al Royal Air Force și jurnalist de război pentru Reuters și BBC, experiențe care au contribuit decisiv la realismul și veridicitatea romanelor sale. Experiențele acumulate pe teren, în special în timpul războiului civil din Nigeria, i-au oferit o perspectivă autentică asupra conflictelor internaționale și a mecanismelor puterii. Mulți critici au remarcat că romanele lui păreau adesea mai bine documentate decât unele relatări oficiale ale serviciilor de informații.

Cartea care i-a adus faima

Cartea care i-a adus consacrarea, Ziua Șacalului (1971), a devenit rapid un bestseller internațional și a fost adaptată pentru marele ecran. Romanul urmărește încercarea unui asasin plătit de a-l ucide pe președintele Charles de Gaulle, iar povestea s-a remarcat prin suspansul intens și structura narativă inovatoare. Succesul fulminant al cărții i-a asigurat lui Forsyth un loc de frunte în literatura contemporană. 

De-a lungul carierei, Frederick Forsyth a fost distins cu numeroase premii și onoruri, printre care și Ordinul Imperiului Britanic. Deși în ultimii ani se retrăsese din lumina reflectoarelor, impactul operei sale continuă să se resimtă în literatura modernă de acțiune și spionaj. 

CITEȘTE ȘI: Noi controverse despre starea de sănătate a regelui Charles: Așa ar putea muri!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel