„A mers prea departe”. Țările UE își exprimă exasperarea față de Ungaria

Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images
Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images

Ungaria continuă să blocheze asistența militară a UE către Ucraina, împiedicând statele membre să-și recupereze parțial donațiile.

Miniștrii afacerilor externe ai Uniunii Europene nu au ezitat să-și exprime exasperarea luni când au vorbit despre veto-ul prelungit al Ungariei privind asistența militară pentru Ucraina.

„A mers foarte, foarte departe,” a spus Gabrielius Landsbergis din Lituania, notează Euronews.

Blocarea a început acum un an, când Budapesta a refuzat să susțină o tranșă de 500 de milioane de euro în cadrul Facilității Europene pentru Pace (FEP), un instrument în afara bugetului care permite statelor membre să obțină rambursări parțiale pentru echipamentul militar pe care îl trimit la Kiev.

Disputa, care a provocat o mare frustrare printre diplomații UE, a fost exacerbată după ce statele membre au ajuns în martie la un acord greu negociat pentru a majora FEP cu încă 5 miliarde de euro, concepute să fie implementate până la sfârșitul anului.

Veto-ul Ungariei asupra sumei de 500 de milioane de euro înseamnă că următorii 5 miliarde de euro nu pot avansa, creând un blocaj general al ajutorului UE. Ca rezultat, țările au trecut la donații bilaterale care ocolesc Bruxelles-ul.

Întârzierile au devenit o rușine pentru bloc, în timp ce Ucraina se confruntă cu o nouă ofensivă puternică din partea trupelor ruse în regiunea nord-estică și președintele Volodymyr Zelenski imploră Occidentul să intensifice furnizarea de arme și muniții.

Sâmbătă, atacurile aeriene rusești împotriva unui supermarket din Harkov au ucis cel puțin 16 persoane și au rănit 65, conform autorităților locale.

Frustrarea crește


„Nu putem accepta ca o singură țară, care a semnat de asemenea în favoarea acestei sume acum câteva luni în timpul unei întâlniri între șefii de stat, să blocheze acum acest ajutor crucial pentru Ucraina,” a declarat Hadja Lahbib din Belgia.

„Trebuie să ne asumăm absolut responsabilitățile noastre și să facem ceea ce este necesar pentru a ajuta militar Ucraina,” a adăugat ea.

Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a spus că „de fiecare dată” când miniștrii vin la Bruxelles, se confruntă cu veto-urile Ungariei asupra „inițiativelor foarte importante.”

„Trebuie să eliminăm (blocajul) în sensul că trebuie să-i convingem pe unguri. Dar este crucial că Ucraina are nevoie de acest tip de suport,” a declarat Tsahkna jurnaliștilor.

Baiba Braže din Letonia a declarat că unitatea politică a UE ar trebui să se traducă în „rezultate practice, efective” și a lamentat „o serie de probleme” blocate în Consiliu.

„Așteptăm ca acele state membre să cedeze,” a spus ea.

Prim-ministrul Viktor Orbán a sfidat consensul occidental adoptând o politică deschis favorabilă Rusiei și cerând concesii pentru a diminua sancțiunile.

„Nu este caz cu caz. Și trebuie să începem să vorbim despre asta,” a spus Landsbergis. „Știu că în unele cazuri ar putea părea o chestiune necompetentă diplomatic, pentru că, știți, suntem oameni amabili și politicoși.”

Ungaria să împiedice utilizarea activelor rusești imobilizate?


Motivele pentru veto au îngrozit oficialii de la Bruxelles. Budapesta inițial a refuzat să aprobe tranșa de 500 de milioane de euro pentru că agenția anticorupție a Ucrainei a inclus Banca OTP a Ungariei într-o listă neagră ca „sponsor internațional”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel