20 de ani de când România a aderat la NATO: Mesajele ambasadei americane și ale excelenței sale Kathleen Kavalec
Cu acest prilej special, Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadorul SUA la București, a transmis un mesaj:
”De la aderarea la NATO, România a contribuit la apărarea colectivă prin participarea activă la misiunile NATO în Afganistan și Kosovo și la exercițiile NATO găzduite în România sau în alte țări NATO. Acest lucru a întărit descurajarea și apărarea NATO în regiunea Mării Negre.
Angajamentul României de a-și moderniza forțele armate și adeziunea sa la obiectivele privind bugetele apărării din NATO subliniază și mai mult angajamentul său neclintit față de securitatea comună a Alianței.
Pe lângă aceste contribuții importante, România a jucat un rol esențial în stimularea parteneriatelor NATO cu țările vecine, inclusiv Republica Moldova.
În aceste două decenii, în NATO s-a născut o nouă generație de români. Ei au beneficiat de libertatea politică și economică, statul de drept, respectul pentru drepturile omului și oportunitățile de a studia în străinătate.
Privind spre viitor, sunt încrezătoare că România va rămâne un aliat de top în cadrul NATO, contribuind la eforturile Alianței de a aborda provocările emergente de securitate și de a susține valorile noastre colective.
Statele Unite rămân ferme în angajamentul de a consolida parteneriatul nostru cu România, colaborând pentru un viitor mai sigur și mai stabil pentru toți membrii NATO.
Cu siguranță suntem mai puternici împreună!”
Acest mesaj vine în continuarea celui al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România care a declarat:
”Ambasada Statelor Unite ale Americii în România transmite cele mai calde felicitări României și poporului român cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
La 29 martie 2004, în prezența secretarului de stat al SUA, Colin Powell, prim-ministrul român Adrian Năstase a înaintat oficial instrumentele de aderare a României către Guvernul SUA, care este depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord. Ceremonia a avut loc în “Cash Room” din cadrul Departamentului Trezoreriei al SUA, în Washington, D.C. Acest pas important a marcat intrarea României în NATO în cadrul celui de-al doilea val de extindere de după Războiul Rece, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.
În acea zi istorică, președintele SUA, George W. Bush, i-a primit pe prim-miniștrii celor șapte națiuni, împreună cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, pe peluza de sud a Casei Albe. În cuvântul de bun venit adresat noilor membri NATO, președintele Bush a reamintit că, „Atunci când a fost fondat NATO, oamenii din aceste șapte națiuni erau prizonierii unui imperiu. Ei au îndurat o tiranie amară, au luptat pentru independență, și-au câștigat libertatea prin curaj și perseverență. Iar astăzi ei sunt alături de noi ca parteneri deplini și egali în această mare alianță”. Această etapă importantă a fost urmată, la 2 aprilie, de ridicarea drapelului României la sediul NATO din Bruxelles.
Comentând această aniversare importantă, ambasadorul Kavalec a remarcat: „Aderarea României la NATO a marcat o etapă importantă în parteneriatul nostru strategic de durată. În ultimele două decenii, România a jucat un rol crucial în promovarea securității și cooperării în cadrul alianței, contribuind la operațiunile de menținere a păcii și sporind interoperabilitatea între statele membre.”
Ea a continuat: „În timp ce sărbătorim această aniversare importantă, lăudăm devotamentul României față de valorile NATO și sprijinul său neclintit pentru securitatea euroatlantică. Împreună suntem uniți în angajamentul nostru de a proteja valorile noastre democratice comune și de a promova stabilitatea în regiune.”
Felicitări, România, pentru această etapă semnificativă în călătoria voastră ca membru valoros al alianței NATO!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu