EXCLUSIV  Vadim, moartea care a lăsat un gol în politică. Gestul unui senator la doi ani de la deces

Politicianul Corneliu Vadim Tudor s-a stins din viaţă într-o zi de luni, la data de 14 septembrie 2015. Sâmbătă, va avea loc o slujbă în memoria acestuia. Printre persoanele care îi vor aduce un omagiu se va afla şi Marius Marinescu.

„Slujba va avea loc la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, la ora 9.00. După slujbă, vom merge la cimitir, la Ghencea Civil, acolo unde este înmormântat. Se împlinesc doi ani de zile de la moartea domniei sale. Având în vedere că mâine este Sâmbăta Morţilor, mâine îl comemorăm", a spus, pentru DC News, Marius Marinescu. „Cred că va veni multă lume, deoarece era foarte iubit. Era privit ca un protector al oamenilor săraci. Plecarea lui dintre noi înseamnă o rană adâncă pentru cultură, politică", a adăugat senatorul.

Mozart, înainte de a muri, prevestindu-şi moartea, a scris Requiem. „La fel şi domnul Vadim Tudor, înainte de a muri, a scris poemul Ultima cafea", a spus Marius Marinescu.

„O să-i duc un buchet de trandafiri roşii, deoarece floarea sa preferată era trandafirul roşu". Emoţionat, Marius Marinescu îşi aminteşte de o discuţie pe care au purtat-o. „L-am întrebat o dată de ce îi place atât de mult această floare. Mi-a spus că este un simbol al iubirii. Apoi l-am întrebat pe cine iubeşte. Cel mai mult familia, mi-a spus, pe români şi unguroaicele", şi-a amintit Marius Marinescu.

„Îi voi duce opt trandafiri roşii, deoarece cifra opt este una semnificativă pentru domnia sa: s-a născut pe 28 noiembrie 1949, iar anul acesta, în noiembrie, ar fi împlinit 68 de ani", a precizat senatorul.

În cele ce urmează redăm integral poezia „Ultima cafea":

Hai, Moarte, să bem o cafea
Ţi-o fac cu caimac, aromată
Mai leapădă-ţi coasa cea grea
Şi mantia asta ciudată.

Te rog să iei loc în fotoliu
Nu mă supără dacă fumezi
După cine eşti, Moarte, în doliu?
De ce tot suspini şi oftezi?

E foarte fierbinte cafeaua
Nu te grăbi, că te frigi
Mai lasă-mi pe cer, încă, steaua
Dacă eu am să mor, ce cîştigi?

Ai venit să mă iei în persoană
Prea mare onoare îmi faci
Din toată specia asta umană
Numai pe mine mă placi?

Hai să-ţi ghicesc în cafea
E bine să ştii ce te-aşteaptă
O cumpănă grea vei avea
Dar tu te descurci, eşti deşteaptă.

Eşti tot timpul în criză de bani
Aici, te asemeni cu mine
De ce să fim noi duşmani?
Eu te-nţeleg cel mai bine.

Lumea te aplaudă de departe
În zvon de corridă, olé!
Fii bună şi-ntoarce-te, Moarte
Să văd: după tine ce e?

Acum eşti captivă la mine
Am vrut să-ţi arăt, draga mea
Că nu-mi este frică de tine:
Ţi-am pus şoricioaică-n cafea.

[citeste si]

Corneliu Vadim Tudor s-a născut la 28 noiembrie 1949, la București. A absolvit Liceul "Sf. Sava" din București (1967) și Facultatea de Filosofie a Universității din București (1971), secția Sociologie, obținând licența cu o teză despre Sociologia Religiei. A fost bursier al Premiului internațional "Herder", urmând astfel un curs de istorie la Universitatea din Viena (1978-1979). Și-a început activitatea profesională în redacțiile publicațiilor România liberă și Magazin (1972-1975). După decembrie 1989, a înființat publicațiile România Mare, Politica și Tricolorul, precum și Editura Fundației "România Mare".  

Corneliu Vadim Tudor și-a început cariera politică odată cu crearea Partidului România Mare (PRM) — 20 iunie 1991—fiind membru fondator al acestei formațiuni politice, al cărei președinte a fost reales la 20 iulie 2013, în cadrul unui Congres desfășurat în Capitală. De menţionat că a fost ales europarlamentar pe listele PRM în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009. În Parlamentul European, în legislatura 2009-2014, a făcut parte din Comisia pentru cultură și educație (16 iulie 2009-18 ianuarie 2012 și 19 ianuarie 2012-30 iunie 2014), din delegația pentru relațiile cu Elveția și Norvegia, Comisia parlamentară mixtă UE-Islanda și Comisia parlamentară mixtă a Spațiului Economic European (16 septembrie 2009-30 iunie 2014). 

În altă ordine de idei, a debutat la Radio, în mai 1965, cu o poezie citită în cadrul Cenaclului "George Călinescu". Dintre volumele sale de poezie și proză amintim "Poezii" (1977), "Epistole vieneze" (1979), "Poeme de dragoste, ură și speranță" (1981), "Idealuri" (1983), "Saturnalii" (1983), "Istorie și civilizație" (1983), "Mândria de a fi români" (1985), "Miracole" (antologie în colecția "Cele mai frumoase poezii", 1986), "Jurnal de vacanță" (1996). A fost distins cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler (2004). În 2007, a primit Medalia de Bronz a Vaticanului, înmânată de Suveranul Pontif Papa Benedict al XVI-lea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel