Un cip implantat în creier i-a permis unui bărbat paralizat să comunice telepatic

Inteligenţa artificială (AI) dictează deja viitorul în medicină / Foto: Pixabay
Inteligenţa artificială (AI) dictează deja viitorul în medicină / Foto: Pixabay

Un bărbat diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică a reuşit să comunice cu cei din jur prin intermediul unui dispozitiv care i-a fost implantat în creier. Cercetătorii speră că astfel de cip-uri bazate pe inteligenţă artificială să ajute, în viitor, şi în cazul unor afecţiuni psihice grave.

Un cip cerebral i-a permis unui bărbat paralizat să comunice telepatic. Această reușită este o premieră, deoarece este pentru prima dată când o persoană paralizată a reușit să comunice, spun cercetătorii. Bărbatul era incapabil să vorbească și nu putea nici să își miște ochii. Însă, cu ajutorul acestui cip, a reușit să comunice, totul fiind bazat pe o interfață creier-computer (BCI) revoluționară, conform The Independent.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 34 de ani, care a primit acest dispozitiv după ce a rămas paralizat din cauza sclerozei laterale amiotrofice (SLA), o boală neurodegenerativă progresivă din cauza căreia oamenii își pierd capacitatea de a se mișca și de a vorbi. Cipul i-a permis să comunice cu persoanele din jur, fiind primul caz de acest gen care s-a întâmplat până acum. 

Astfel de gadget-uri de comunicare pentru bolnavii de SLA se bazează pe mișcările făcute de ochi sau făcute de mușchii faciali, cel mai cunoscut fiind sistemul lui Stephen Hawking. Cu toate acestea, noua tehnologie demonstrează că pacienții care nu mai au niciun control muscular voluntar pot comunica.

Elon Musk a dezvăluit mai multe detalii despre cipul Neuralink pe care îl vrea conectat la un creier uman. CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX susține că acest cip ar putea vindeca depresia și dependența, scrie Independent.co.uk. „Desigur. Este minunat, dar, în acelaşi timp, înspăimântător. Tot ce am simțit până acum sau am crezut vreodată au fost semnale electrice. Universul timpuriu a fost doar o supă de quarcuri și leptoni. Cum a început o bucată foarte mică din univers să fie conștientă?”, spune Musk. Pe termen scurt, Neuralink va fi utilizat pentru a trata boli ale creierului, cum ar fi Parkinson, în timp ce ambițiile pe termen lung ale tehnologiei sunt de a permite oamenilor să concureze cu inteligența artificială.

Se crede că stimulatoarele cerebrale ar putea trata boli dificile. Pentru moment, rezultatele sunt valabile doar pentru o singură persoană. Însă dacă vor da roade și în alte cazuri, savanții susțin că am putea ajunge în punctul în care să putem modifica fundamental starea emoțională a oamenilor și chiar percepția lor asupra vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel