Un bucureștean s-a rătăcit în munți. Salvamontul a intervenit

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Un bărbat de 41 de ani din Bucureşti a avut nevoie sâmbătă de ajutorul salvamontiştilor în Bucegi.

Potrivit Agerpres, acesta a încercat să urmeze doi alpinişti care urcau pe Valea Scoruşului, dar la un moment dat s-a rătăcit de ei şi nu a mai găsit nicio ieşire.  După mai multe încercări de a găsi o potecă, s-a lăsat păgubaş şi a sunat după ajutor. O echipă de salvatori aflată pe Platoul Bucegi a intervenit imediat şi, după câteva ore, bărbatul a fost scos cu bine din Abruptul Prahovean.

La câteva minute după terminarea acestei acţiuni, salvamontiştii au mai primit o solicitare pentru o femeie care suferise o lipotimie cu pierdere de cunoştinţă. S-a intervenit şi în acest caz şi victima a fost coborâtă de pe munte şi predată la ambulanţă, arată Salvamont Buşteni.

Salvamontistul Cornel Zărescu a vorbit despre oprațiunile de salvare din Făgăraș

Cornel Zărescu, salvamontist în Făgăraş, a povestit cum a decurs operaţiunea de salvare de pe Vârful Lespezi, acolo unde un bărbat a rămas blocat pe un perete la coborârea de pe munte, iar un altul a murit, după ce a căzut în prăpastie. 

„E miercuri seară, trecut de ora 23.30, oscilez între a mai urmări un timp Perseidele sau a mă băga la somn. Mara primește un apel de la colegii de la Sibiu în care i se comunică despre un accident la lacul Călțun, cu două persoane ce cățărau în peretele Caltunului: una a căzut, cealaltă e blocată în perete. Pare o glumă la prima vedere: cine cațără noaptea (sunt peste 2 ore de când e întuneric) un perete ce e ocolit vara din cauză că e friabil și se escaladează exclusiv iarna? Sunăm la dispecerat, ni se spune aceeași poveste pe care o auzisem de la sibieni, cerem nr persoanei care a apelat și... ne convingem că povestea este cât se poate de reală”, a scris Zărnescu pe Facebook.

„Apelantul stă lângă o dară lungă de sânge la capătul căreia se află un corp neînsuflețit. Ne relatează cum era la cort și cum a văzut lanternele în perete, apoi a auzit un strigăt și una dintre lumini a căzut în abis. E clar, nu e timp de pierdut, sperăm ca cel rămas în perete să reziste până vom ajunge la el. Fac repede un calcul referitor la ce materiale vor fi necesare: asigurări mobile pt acces, pitoane și ciocan pt coborârea din perete, corzi, o pufoaică pt a petrece noaptea mai ușor. Iau ceva apă, uit mâncarea.

Reapelăm Sibiul pentru a vedea ce materiale au luat și ei și aflăm că echipa lor a pornit deja, au cam 10 minute avans față de noi. Pornim, fiecare cu gândurile lui, iar adrenalina ne mână pe toți cu toată viteză spre Călțun. Fugărim lanternele colegilor de la Sb, dar distanța se păstrează constantă. Dintr-un punct din care se vede panorama spre zona vizată observăm lanternele celor ce ne așteaptă. Dau semnale disperate, ne lămurim din nou că nu este o glumă, în schimb distanța pe verticală dintre cel de jos ce păzește trupul decedatului și cel din perete ne cam dă fiori", a adăugat el. Citește restul AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel