Noua Zeelandă a devenit prima țară din lume care și-a extins interdicția asupra pungilor de plastic din supermarketuri până la plăsuțele subțiri, care sunt de obicei folosite pentru a căra fructe sau legume.
Măsura, care a intrat în vigoare sâmbătă, face parte dintr-o campanie guvernamentală mai largă împotriva plasticului de unică folosință, scrie BBC.
Cei mai mulți cumpărători își aduc deja propriile pungi în magazine după ce sacoșele de plastic, de la casa de marcat, au fost interzise în 2019.
În ultimii ani, multe țări au impus o taxă suplimentară sau interzicerea pungilor de plastic.
„Noua Zeelandă produce prea multe deșeuri, prea multe deșeuri de plastic”, a spus ministrul asociat al Mediului, Rachel Brooking.
Ea a adăugat că au fost salvate peste un miliard de pungi de plastic de când interzicerea pungilor mai groase a intrat în vigoare în 2019.
Noua mișcare este de așteptat să împiedice utilizarea a 150 de milioane de pungulițe de plastic pe an.
Criticii și-au exprimat îngrijorarea că cumpărătorii ar putea pune alimente în pungi de hârtie de unică folosință, care sunt încă disponibile în supermarketuri.
„Încă merită să facem asta, dar vrem cu adevărat să reducem ambalajele de unică folosință”, a spus doamna Brooking.
„Așa că vrem ca oamenii să-și aducă propriile pungi, iar supermarketurile să vândă pungi reutilizabile pentru produse”, a adăugat ea.
Lanțul de supermarketuri Countdown, care operează peste 185 de magazine în toată țara, a început să vândă pungi reutilizabile din plasă din poliester.
Compania speră că acest lucru va încuraja cumpărătorii să folosească pungi reutilizabile pentru fructe și legume.
„Știm că schimbarea este grea și oamenilor le va lua puțin timp pentru acomodare”, a spus Catherine Langabeer, șefa de sustenabilitate la Countdown. „Avem niște clienți morocănoși cu privire la acest aspect”.
Guvernul Noii Zeelande a făcut progrese cu privire la alte inițiative de combatere a schimbărilor climatice.
În octombrie, a propus impozitarea gazelor cu efect de seră produse de animalele de fermă, precum oile și bovinele.
Prima schemă de de impozitare din lume, de acest fel, va prevedea ca fermierii să plătească pentru emisiile agricole într-o anumită formă până în 2025.
Industria agricolă produce aproximativ jumătate din emisiile de carbon de pe teritoriul țării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu