EXCLUSIV  Tăierile ilegale de păduri din țara noastră. Carmen Avram atrage atenția: Există campanii de denigrare la adresa României. Interese private, occidentale

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit despre tăierile ilegale de păduri din România și felul în care suntem văzuți în UE din acest punct de vedere.

"Tăierile ilegale din România rămân o problemă şi pentru noi şi pentru Comisia Europeană. Este o problemă veche şi ne-a creat o reputaţie foarte proastă în Occident. UE a şi declanşat o procedură de infrigement, iar România trebuie să intre în conformitate urgent. 

"Există campanii de denigrare la adresa României"

Aş vrea să vorbim un pic şi de latura mai puţin nevăzută a acestor tăieri ilegale pentru că, de obicei, subiectul este foarte sensibil şi inflamează o parte mare din societate, şi în România, şi în afara ei. Aş vrea să spun, totuşi, că există nişte elemente despre care ar trebui să vorbim, pentru că există inclusiv campanii de denigrare la adresa României pe această temă, iar în spatele acestora stau uneori interese private, occidentale. Spun asta în cunoştinţă de cauză pentru că, de doi ani, ţin în permanență legătura cu experţii români în domeniu şi mi s-a explicat că, uneori, se fac confuzii voite, unele mai puţin voite care sunt generate de mai mulţi factori.

De exemplu, întotdeauna a fost, şi probabil că va mai exista o vreme, o diferență de care nu se ţine cont între datele care apar în inventarul forestier naţional şi datele care sunt la Institutul Naţional de Statistică în privinţa pădurilor. Există nişte marje de eroare care se folosesc, uneori, ca argument sau dovezi pentru tăierile ilegale, deşi ele sunt doare tăierile care apar şi care nu sunt anunţate. Sunt rodul acestei erori care trebuie reparată.

"Cea mai gravă confuzie care se face"

O altă problemă este că, în România, autoconsumul este sancționat ca fiind ilegal. În alte state europene, însă, autoconsumul este acceptat, este permis proprietarului să îşi recolteze o anumită cantitate de lemn pentru propriile nevoi. Un alt motiv pentru care suntem înţeleşi, în unele situaţii, greşit este că am avut situaţii în care se confundă nevoia de lemn pentru încălzire cu arderea inutilă a lemnului şi nu ar trebui să uităm că avem 3,5 milioane de locuințe în zona rurală, mai ales care depind de lemn pentru încălzire, pentru că este  vorba de consumatorii vulnerabili.

Dar cea mai gravă confuzie care se face, atunci când se prezintă dezastrul din România, sunt situaţii care nu se iau în calcul. Una dintre ele este politica naţională, tradiţională din silvicultură, dată de caracteristica pădurilor noastre. Adică, noi tăiem copaci bătrâni pentru că pădurile noastre sunt bătrâne, ceea ce este un lucru bun pe care alţii, în Europa, nu îl au. Înseamnă că noi i-am permis pădurii să ajungă bătrână.

Dacă în Occident pădurile se taie pe la 40-60 de ani, când copacii sunt în plină maturitate şi sechestrează cea mai mare cantitate de carbon, la noi se taie de la 100 de ani în sus. Sunt copaci bătrâni care nu mai au aceeași capacitate de absorbţie a carbonului. Întotdeauna se reîmpădureşte zona tăiată", a spus Carmen Avram, la DCNews TV.

Youtube video image

Pentru a rămâne la curent cu activitatea europarlamentarului Carmen Avram, urmărește www.carmenavram.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Știri recomandate
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel