Sunak lansează primul ”atac”: ”China este cea mai mare amenințare pentru Regatul Unit”. 30 de institute culturale ale Chinei vor fi închise

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Sursa: Agerpres
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak. Sursa: Agerpres

Prezente în multe universități din Marea Britanie, institutele Confucius răspândesc cunoștințele despre mandarină, dar, potrivit informațiilor britanice, servesc și ca acoperire pentru activitățile Partidului Comunist Chinez.

Noul Guvern britanic este gata să interzică prezența institutelor Confucius în universitățile britanice. Potrivit ziarului ”The Telegraph” citat de Nova News,  această măsură ar urma să onoreze una dintre promisiunile făcute de noul premier Rishi Sunak în campania electorală pentru conducerea Partidului Conservator.

China cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie

Cu acea ocazie, Sunak declarase că va închide cele 30 de institute culturale chineze, numind China ”cea mai mare amenințare pentru Regatul Unit și pentru securitatea și prosperitatea lumii în acest secol”.

Aceste institute, care au sediul în mai multe universități din Marea Britanie, au fost înființate pentru a oferi cursuri de cultură și limbi străine studenților internaționali, dar serviciile de informații ale Partidului Comunist Chinez consideră că reprimă opiniile critice asupra Beijingului.

Înainte de demisie, fostul premier Liz Truss a avertizat și parlamentarii conservatori că a ordonat pregătirea unei legi care interzice prezența unor astfel de instituții în universitățile britanice. Cu această măsură, dacă va fi confirmată,”Rishi Sunak va trimite un mesaj puternic că nu vom mai permite operațiuni ostile chineze și interferențe în societatea britanică și în învățământul superior”.

Interzise și în alte țări

Institutele Confucius au fost interzise în alte țări europene, precum Suedia, în timp ce în Statele Unite finanțarea publică a fost limitată la toate universitățile care găzduiesc una. 

Prin urmare, Guvernul britanic ar putea decide să interzică instituțiile prin amendamente la proiectele de lege care vor trebui să treacă prin parlament, inclusiv proiectul de lege pentru învățământul superior (libertatea de exprimare) și proiectul de lege privind securitatea națională.

Unii parlamentari, însă, au sugerat că Guvernul de la Londra ar putea colabora cu alte țări cu un număr semnificativ de cetățeni vorbitori de mandarină - Taiwan, de exemplu - pentru a dezvolta noi programe lingvistice și culturale.

În timpul campaniei de conducere, Sunak s-a angajat, de asemenea, să reziste la ceea ce el a numit ”ofensiva tehnologică” a Chinei, propunând o modificare a proiectului de lege pentru învățământul superior pentru a forța universitățile din Marea Britanie să dezvăluie orice parteneriate de finanțare străină cu plăți care depășesc 50 mii lire sterline (aproximativ 57 mii euro).

În plus, Sunak s-a angajat să revizuiască toate parteneriatele de cercetare dintre Regatul Unit și China care riscă să fie exploatate de Beijing pentru propria sa dezvoltare tehnologică sau să le transforme în aplicații militare.

Nu toți sunt de acord cu propunerea lui Sunak

Unii academicieni, totuși, s-au declarat împotriva acestei poziții, susținând că etichetarea oficială a Chinei drept ”o amenințare” va provoca represalii.

Potrivit lui Steve Tsang, directorul Institutului Chinez de la Universitatea Soas din Londra, a declarat săptămâna trecută pentru Telegraph că nu ar fi ”înțelept ca Guvernul Regatului Unit să declare oficial China o amenințare, deoarece va declanșa o anumită formă de represalii” din partea guvernului  ultra-naționalist al lui Xi Jinping”.

Potrivit cercetării Societății Henry Jackson, opiniile politice ale personalului Institutului Confucius din Marea Britanie sunt ”filtrate” de oficialii chinezi. În plus, conform sondajului centrului de studii, doar patru dintre cele 30 de institute Confucius din Regatul Unit oferă exclusiv educație ”culturală și lingvistică”, în timp ce majoritatea desfășoară alte activități în paralel, care în unele cazuri includ lobby politic și în altele facilitarea parteneriatelor tehnologice.

Ambasada Chinei la Londra a apărat întotdeauna activitatea institutelor, afirmând că ”schimburile educaționale între China și Regatul Unit” ar trebui privite ”într-un mod obiectiv și sensibil” și  că interesul oamenilor de a afla mai multe despre limbă și cultura chineză ”ar trebui să fie” respectat și recunoscut”.

Citește și: 

Volodimir Zelenski a avut prima discuţie cu Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a purtat deja discuţii cu noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, pe care l-a invitat în Ucraina - potrivit unui comunicat remis de cancelaria prezidenţială de la Kiev.

"Am vorbit cu noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak. Cred că parteneriatul dintre statele noastre şi leadership-ul britanic, deja tradiţional în protejarea democraţiei şi libertăţii, va creşte şi mai mult. L-am invitat pe prim-ministru să viziteze Ucraina" - a declarat Zelenski, după discuţia telefonică de marţi seară.

Potrivit liderului de la Kiev, Ucraina şi Marea Britanie au ajuns să aibă cele mai bune relaţii, dar există încă potenţialul de a consolida cooperarea. Preşedintele a mai menţionat că a convenit cu Sunak să "scrie un nou capitol al relaţiilor ucraineno-britanice", care să prevadă sprijin deplin în faţa agresiunii ruse... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel