Volodimir Zelenski a avut prima discuţie cu Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii

Mercenarii Wagner avansează în Donbas. Zelenski: 'Rusia pregăteşte o nouă încercare de a prelua iniţiativa în război'/ Facebook Volodimir Zelenski
Mercenarii Wagner avansează în Donbas. Zelenski: 'Rusia pregăteşte o nouă încercare de a prelua iniţiativa în război'/ Facebook Volodimir Zelenski

Rishi Sunak a vorbit cu Volodimir Zelenski la câteva ore după ce şi-a preluat oficial mandatul de premier al Marii Britanii. 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a purtat deja discuţii cu noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, pe care l-a invitat în Ucraina - potrivit unui comunicat remis de cancelaria prezidenţială de la Kiev.

"Am vorbit cu noul prim-ministru britanic, Rishi Sunak. Cred că parteneriatul dintre statele noastre şi leadership-ul britanic, deja tradiţional în protejarea democraţiei şi libertăţii, va creşte şi mai mult. L-am invitat pe prim-ministru să viziteze Ucraina" - a declarat Zelenski, după discuţia telefonică de marţi seară.

Potrivit liderului de la Kiev, Ucraina şi Marea Britanie au ajuns să aibă cele mai bune relaţii, dar există încă potenţialul de a consolida cooperarea. Preşedintele a mai menţionat că a convenit cu Sunak să "scrie un nou capitol al relaţiilor ucraineno-britanice", care să prevadă sprijin deplin în faţa agresiunii ruse.

"Apreciez că primul apel al premierului a avut loc în Ucraina. Şi sunt mereu recunoscător poporului Marii Britanii pentru sprijinul acordat" - a adăugat Zelenski.

RBC notează că, în vară, când Sunak a luptat pentru funcţia de premier cu Liz Truss, a promis că prima sa vizită în străinătate va fi în Ucraina. Marţi, după ce a devenit oficial prim-ministru, a vorbit despre războiul din Ucraina. Potrivit lui Sunak, războiul început de Vladimir Putin a dus la destabilizarea pieţelor energetice şi a lanţurilor de aprovizionare din întreaga lume, scrie Rador. 

Zelenski blamează neutralitatea Israelului în faţa alianţei dintre Moscova şi Teheran în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni neutralitatea respectată de Israel de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut posibilă, afirmă el, o "alianţă" între Moscova şi Teheran, cu inclusiv livrarea de drone iraniene pentru armata rusă, relatează France Presse.

"Această alianţă pur şi simplu nu ar fi existat dacă politicienii dumneavoastră ar fi luat o decizie la vremea respectivă. O decizie pe care am cerut-o", a afirmat Zelenski într-o intervenţie în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul israelian Haaretz, referindu-se la sprijinul solicitat de Kiev în repetate rânduri Israelului pentru a rezista în faţă Rusiei.

Potrivit lui Zelensky, această apropiere între Moscova şi Teheran a fost posibilă în urma "deciziei (israeliene) de a 'nu deranja' Kremlinul" din 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, în aşa fel încât să păstreze bunele relaţii diplomatice între cele două ţări.

Discursul său intervine cu câteva zile înainte de alegerile legislative cu rezultat incert în Israel, preconizate să aibă loc în noiembrie.

Preşedintele ucrainean a acuzat luni Iranul că a acceptat să livreze drone Rusiei în schimbul "ajutorului rusesc pentru programul nuclear iranian". "Probabil, acesta este exact sensul alianţei lor", a argumentat el.

"În continuare nu avem un sistem de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă modern şi eficient care să poată să ne asigure spaţiul aerian. Iată de ce Rusia speră să utilizeze teroarea în aer pentru a compensa pierderile suferite la sol", a afirmat Zelenski, indicând că, în cele "opt luni de război, Rusia a utilizat în jur de 4.500 de rachete împotriva noastră".

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel