Zelenski blamează neutralitatea Israelului în faţa ''alianţei'' dintre Moscova şi Teheran în Ucraina

FAcebook Volodimir Zelenski
FAcebook Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni neutralitatea respectată de Israel de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut posibilă, afirmă el, o "alianţă" între Moscova şi Teheran, cu inclusiv livrarea de drone iraniene pentru armata rusă, relatează France Presse.

 

"Această alianţă pur şi simplu nu ar fi existat dacă politicienii dumneavoastră ar fi luat o decizie la vremea respectivă. O decizie pe care am cerut-o", a afirmat Zelenski într-o intervenţie în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul israelian Haaretz, referindu-se la sprijinul solicitat de Kiev în repetate rânduri Israelului pentru a rezista în faţă Rusiei.

Potrivit lui Zelensky, această apropiere între Moscova şi Teheran a fost posibilă în urma "deciziei (israeliene) de a 'nu deranja' Kremlinul" din 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, în aşa fel încât să păstreze bunele relaţii diplomatice între cele două ţări.

Discursul său intervine cu câteva zile înainte de alegerile legislative cu rezultat incert în Israel, preconizate să aibă loc în noiembrie.

Preşedintele ucrainean a acuzat luni Iranul că a acceptat să livreze drone Rusiei în schimbul "ajutorului rusesc pentru programul nuclear iranian". "Probabil, acesta este exact sensul alianţei lor", a argumentat el.

"În continuare nu avem un sistem de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă modern şi eficient care să poată să ne asigure spaţiul aerian. Iată de ce Rusia speră să utilizeze teroarea în aer pentru a compensa pierderile suferite la sol", a afirmat Zelenski, indicând că, în cele "opt luni de război, Rusia a utilizat în jur de 4.500 de rachete împotriva noastră".

Volodimir Zelenski a mai spus că Rusia comandase "aproximativ 2.000 de Shahed iraniene", drone kamikaze iraniene pentru a-şi susţine invazia în Ucraina, după mai multe eşecuri militare pe teren de la începutul lunii septembrie.

Preşedintele ucrainean nu a precizat dacă această cifră include o nouă comanda sau reprezintă numărul total de drone iraniene achiziţionate de Moscova de la Teheran, dintre care unele au fost deja folosite pentru a viza în special infrastructurile energetice, potrivit Kievului.

Potrivit lui Zelenski, "instructori iranieni au venit să-i înveţe pe ruşi să utilizeze aceste drone" înainte de a le folosi în Ucraina.

Anterior, tot luni, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, căruia i-a spus că Israelul nu va furniza "sisteme de armament" Ucrainei, la două zile după un avertisment transmis de Moscova autorităţilor israeliene să nu furnizeze arme Kievului.

Israelul exclude orice livrări de arme către Ucraina

Israelul exclude în continuare orice livrări de arme către Ucraina, în ciuda atacurilor ruseşti cu drone de luptă presupuse a fi de concepţie iraniană, relatează DPA.

"Vreau să spun clar că nu vindem arme Ucrainei", a declarat marţi seară ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, pentru postul de radio Kol Chai.

El a spus că Israelul a trimis Ucrainei numai ajutor medical şi umanitar şi că aşa se va întâmpla şi în continuare.

"Sunt ministrul apărării şi sunt responsabil de exporturile de arme ale Israelului", a precizat el.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat marţi, conform media ucrainene, că Kievul va cere de la Israel sisteme de apărare antiaeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor ruseşti.

"Dacă politica Israelului este cu adevărat de a contracara acţiunile distructive ale Iranului, atunci este timpul ca Israelul să fie oficial de partea Ucrainei", a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Conform informaţiilor Kievului, peste 70 de persoane au fost ucise în atacuri cu drone şi rachete în ultima săptămână şi jumătate.

Kievul şi mai multe ţări occidentale au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacuri asupra unor obiective energetice civile din Ucraina, însă Moscova şi Teheranul resping acuzaţiile.

Israelul a fost reticent în a se implica foarte mult în războiul dus de Rusia în Ucraina, pentru a nu-şi pune în pericol relaţiile cu Moscova, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel