Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a prezentat succesul uriaș al Programului Casa Verde Fotovoltaice.
Administrația Fondului pentru Mediu a rulat, anual, aproximativ un miliard de euro, de când Laurențiu Neculaescu este la conducerea instituției, iar aceste sume s-au văzut în numărul mare de beneficiari, mai ales în Programul Casa Verde Fotovoltaice.
„Am realizat un bilanț al perioadei de când sunt președintele Administrației Fondului pentru Mediu, din 2022 până astăzi, și cred că am reușit să livrăm ceva rezultate. Avem aproape 20 de programe de finanțare deschise și cred că cel mai important indicator este cel financiar. În această perioadă, AFM a făcut plăți directe în programe și proiecte de peste 15,5 miliarde de lei, adică peste 1 miliard de euro anual, bani injectați de AFM în economie“, a zis Laurențiu Neculaescu.
Anul acesta, în momentul de maxim al acestui program, aplicația a fost accesată de 3,02 milioane de oameni. De asemenea, a fost pentru prima dată când finanțarea a inclus și acumulatorii pentru energie.
„La celebrul Program Casa Verde Fotovoltaice, unde cu sesiunea de anul acesta - la care cel mai probabil în aproximativ 2 săptămâni vom publica lista cu instalatorii validați - am atins pragul de 200.000 de familii beneficiare a acestui program.
Anul acesta e prima dată când am finanțat și acumulatorii aferenți instalației. Am mărit subvenția acordată de la 20.000 la 30.000 de lei, cu o contribuție de 10% din partea oamenilor, și beneficiază și de acumulator de minim de 5 kilowați pentru instalația montată. Au unde să stocheze energia produsă pe timpul zilei.
Din discuțiile avute cu anumiți instalatori, acești 5 kilowați ar acoperi aproape în totalitate consumul unei locuințe normale pe timpul unei nopți“, a explicat președintele AFM.
„Din 2022, noi am finanțat 5 miliarde de lei numai pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. Tot nu este suficient și cererea e imensă. Anul acesta, în vârful maxim am avut 3,02 milioane de accesări în aplicație în același timp. Nevoia este foarte mare, oamenii simt și au văzut faptul că nu mai plătesc energia sau o plătesc la sume modice, de 10-15 lei pe lună.
Probabil că dacă programul va mai continua 3-5 ani de acum încolo, vom reuși să acoperim nevoia la nivel de țară“, a explicat Laurențiu Neculaescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News