Sorin Beraru, trimis în judecată în dosarul privatizării CICO

beraru
beraru

Omul de afaceri Sorin Beraru a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte opt persoane, în dosarul privind privatizarea SC CICO SA, societate care a fost prejudiciată cu peste 3.6 milioane de dolari, informează DNA, printr-un comunicat remis luni.

Potrivit DNA, Sorin Shmuel Beraru, acţionar al mai multor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi spălare de bani.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Dumitru Dulămescu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al SC CICO SA, şi Elena Bujor Vasiliu, director general al Cooperativei de Credit “Banca Populară Furnica”, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de spălare de bani, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Vor mai fi judecaţi Alin Emil Giurgiu, director general executiv la Fondul Proprietăţii de Stat (F.P.S.) la momentul săvârşirii faptelor, Corneliu Mîndrescu, şef de departament şi membru în Comitetul de Direcţie al F.P.S., Octavian Bănică, director Direcţia Gestiune Acţionariat, Cesiuni în cadrul F.P.S, Nelu Rădulescu, şef Serviciu Gestiune Acţionariat Cesiuni în cadrul F.P.S., Cornel Nica,vicepreşedinte al SAI Muntenia Invest SA şi director al Departamentului de valori mobiliare din cadrul SIF Muntenia, Horia Teodor Mihăescu, director general al SAI Muntenia Invest SA, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în intenţia de a cumpăra pachetul de 70% din acţiunile deţinute de Fondul Proprietăţii de Stat (F.P.S) la S.C. CICO S.A., Sorin Beraru a obţinut sprijinul direct al unor funcţionari din cadrul F.P.S., respectiv, al lui Emil Alin Giurgiu, directorul general executiv, Corneliu Mîndrescu, director Departament Buget – Finanţe şi Octavian Bănică, director Direcţia Acţionariat şi Nelu Rădulescu, şef serviciu din cadrul F.P.S. La data de 30 martie 1999, aceştia au aprobat în mod nelegal cesionarea acţiunilor deţinute de F.P.S. la S.C. CICO S.A. către Societatea de Investiţii Financioare (S.I.F) Muntenia SA.

S.C. CICO S.A. este o societate comercială la care F.P.S. era acţionar majoritar (cu 70% din acţiuni) cu obiect de activitate, în principal, în domeniul producerii şi comercializării băuturilor răcoritoare şi care deţine un patrimoniu imobiliar – terenuri şi spaţii comerciale – într-o zonă comercială foarte bună ( ex. Halele Bucur Obor).

Potrivit procurorilor, actul de cesionare menţionat mai sus este ilegal, deoarece societatea respectivă era propusă pentru privatizare atât pentru luna decembrie 1998, cât şi pentru luna mai 1999, iar la momentul încheierii actului de cesionare au fost încălcate mai multe prevederi ale legislaţiei în domeniul privatizărilor. La rândul său, Cornel Nica, în calitate de vicepreşedinte SAI Muntenia Invest SA (societatea care administra portofoliul SIF Muntenia), la data de 15 martie 1999, a informat Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia că aceasta din urmă poate achita doar jumătate din preţul real al acţiunilor, motivând în mod eronat că SIF nu dispune de toată suma necesară. De asemenea, în aceeaşi şedinţă, Cornel Nica a propus şi revânzarea acţiunilor cu toate că acestea nu intraseră efectiv în portofoliul SIF.

Procurorii au mai stabilit că, pentru a eluda legile care guvernează piaţa de capital privind cumpărarea de acţiuni pe piaţa secundară de valori mobiliare Rasdaq (legi care interzic ca un singur cumpărător să achiziţioneze mai mult de 33% din acţiunile unui singur emitent), la data de 30 martie 1999, Sorin Beraru a cumpărat de la SIF Muntenia pachetul de 76,46% de acţiuni la SC CICO SA, prin achiziţionarea atât în nume propriu cât şi pe numele a două societăţi comerciale, controlate de fapt tot de el. Acţiunile au fost cumpărate pe baza unor ordine telefonice, la un interval de timp foarte scurt faţă de momentul cesionării, astfel încât eventualii ofertanţi să nu afle de cesiunea derulată cu o zi înainte, ceea ce ar fi determinat creşterea valorii acţiunilor în eventualitatea unei licitaţii.

În comunicatul DNA se precizează că, în 10 iulie 2002, Sorin Beraru şi celelalte persoane din acest dosar au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar la data de 28 noiembrie 2007 Tribunalul Bucureşti a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare. La data de 20 august 2008, cauza a fost declinată la Direcţia Naţională Anticorupţie competentă să efectueze urmărirea penală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel