Preț record la ouă din cauza gripei aviare.
Costul ouălor în Statele Unite a ajuns la un nivel fără precedent, ca urmare a crizei generate de gripa aviară, conform Associated Press.
Cel mai recent raport privind evoluția prețurilor de consum indică faptul că, în ianuarie, un carton de 12 ouă de categoria A a ajuns să coste, în medie, 4,95 dolari în orașele americane. Acest prag depășește recordul anterior de 4,82 dolari, înregistrat în urmă cu doi ani, și este de peste două ori mai mare decât nivelul minim din august 2023, când prețul unei duzini era de doar 2,04 dolari.
Aceasta este cea mai accentuată creștere a prețului ouălor de la ultima mare epidemie de gripă aviară din 2015 și reprezintă aproape două treimi din avansul costurilor alimentelor în prima lună a anului, conform datelor oficiale din Washington.
Ouăle provenite din alte surse, cum ar fi cele ecologice sau de la găini crescute în aer liber, respectiv la sol, au ajuns să coste și mai mult.
Acum folosim mai puţine ouă, din cauza preţurilor. Voiam să pregătesc o tartă care îmi place, şi aveam nevoie de şase ouă, dar am decis să gătesc altceva", a declarat Jon Florey, aflat la cumpărături în piața Encinal din Alameda, California.
Specialiștii nu prevăd o scădere a prețurilor în perioada următoare. De obicei, cererea pentru ouă crește semnificativ în preajma Paștelui, ceea ce duce la majorări suplimentare. În plus, Departamentul american al Agriculturii anticipa încă din ianuarie că prețul ouălor ar putea crește cu până la 20% pe parcursul acestui an.
Pe lângă costurile ridicate, unele magazine au dificultăți în menținerea stocurilor, ceea ce face ca ouăle să fie tot mai greu de găsit. Unele lanțuri comerciale impun chiar restricții privind cantitatea maximă pe care un client o poate cumpăra.
Joe Trimble, proprietarul pieței Encinal, susține că se confruntă cu probleme serioase în a primi întreaga cantitate comandată de la furnizori, iar rafturile sale sunt, în general, pline doar în proporție de 25%.
Principalul factor care alimentează această criză este epidemia de gripă aviară, care a dus la sacrificarea a aproximativ 158 de milioane de păsări în SUA de la debutul focarelor. Aceasta este una dintre cele mai îndelungate crize de acest tip, virusul fiind identificat pentru prima dată în februarie 2022.
Conform Departamentului american al Agriculturii, numai în luna ianuarie au fost sacrificate peste 23 de milioane de păsări, iar în decembrie alte 18 milioane, pentru a împiedica răspândirea virusului. Deși datele includ puii și curcanii, majoritatea păsărilor afectate au fost găini ouătoare, potrivit Agerpres.
CITEȘTE ȘI: Sunt ouăle bune sau rele pentru sănătatea noastră? Un nou studiu aduce clarificări
Rețeta oului perfect, dezvăluită de doi ingineri și un chimist. Trucul face înconjurul lumii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News