Sinuciderea asistată a devenit posibilă la doar câteva sute de kilometri de România. Premiera dintr-o regiune predominant catolică

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Consiliul regiunii Toscana a adoptat, marți, legea ce reglementează dreptul unei persoane la sinucidere asistată, devenind prima regiune din Italia predominant catolică care reglementează acest subiect extrem de controversat în absența unei legislații naționale clare, relatează Reuters.

Curtea Constituțională a Italiei a legalizat de facto procedura în 2019 și a îndemnat parlamentul să adopte o lege care să stabilească un cadru juridic clar. Cu toate acestea, apelul a fost ignorat, iar politicienii au evitat să abordeze această problemă sensibilă la nivel național.

Legea adoptată la nivel regional cu o majoritate de 27 la 13 stabilește modul în care trebuie gestionate cererile de sinucidere asistată, inclusiv obligația unui panel medical de a analiza fiecare solicitare în termen de 30 de zile.

Dacă sunt îndeplinite criteriile stabilite, serviciul regional de sănătate trebuie să furnizeze medicamentele necesare și personalul medical în termen de 10 zile, cu excepția cazului în care pacientul dorește ca procedura să fie realizată de propriul medic.

Legea permite medicilor să refuze participarea la această procedură din motive morale sau etice, un principiu similar cu cel deja aplicat în legislația națională privind avortul, care permite obiecția de conștiință.

Înainte ca legea să fie adoptată, organizația conservatoare catolică Pro Vita Famiglia a criticat decizia regiunii, afirmând că Toscana riscă să devină „un fel de Elveție italiană”, unde „moartea de stat” este folosită pentru „a scăpa de bolnavi, persoane fragile, vârstnici și singuratici”. Elveția permite sinuciderea asistată încă din anii 1940.

În Italia, sistemul de sănătate este gestionat în mare parte la nivel regional. Toscana este condusă de o administrație de centru-stânga, însă la nivel național, coaliția de dreapta condusă de prim-ministrul Giorgia Meloni se opune eutanasiei.

Anul trecut, un proiect de lege privind dreptul la sinucidere asistată a fost dezbătut în consiliul regional din Veneto, dar a fost respins cu o diferență de un singur vot, deoarece atât tabăra de centru-stânga, cât și cea de centru-dreapta au avut opinii divergente.

În 2019, Curtea Constituțională italiană a dezincriminat sinuciderea asistată pentru pacienții care suferă de boli incurabile ce provoacă suferințe „intolerabile” și care își exprimă clar dorința de a muri. Cu toate acestea, autoritățile regionale din domeniul sănătății rămân reticente în a autoriza astfel de cereri, ceea ce a determinat Asociația Luca Coscioni, un ONG pro-eutanasie, să lanseze o campanie pentru o legislație mai clară.

Această organizație militează pentru adoptarea unor legi privind moartea asistată în toate cele 20 de regiuni ale Italiei, iar campania sa a inspirat atât legea din Toscana, cât și proiectul eșuat din Veneto. Alte regiuni italiene lucrează, de asemenea, la inițiative legislative similare, mai notează sursa citată.

Citește și: Primul supermarket din România care revoluționează piața: 98% din produsele proaspete vin direct de la fermieri români! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel