SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE sau SFÂNTUL DUMITRU izvorâtorul de Mir este considerat, în tradiția populară românească, patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Este sărbătorit duminică, 26 octombrie, atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici.
SFÂNTUL DUMITRU, UCIS pentru că era creștin
SFÂNTUL DUMITRU a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, a fost numit guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Împăratul Maximian a aflat că SFÂNTUL DUMITRU era creştin și l-a întrebat dacă sunt adevărate cele auzite despre el. SFÂNTUL DUMITRU a mărturisIT cu îndrăzneală că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa: Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.
De SFÂNTUL DUMITRU afăm cum va fi IARNA
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU, TRADIȚII. În credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Există credinţă că, în ziua de SFÂNTUL DUMITRU, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU, TRADIȚII. În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU, TRADIȚII. În ziua sfântului Dumitru, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Ei îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU, TRADIȚII. Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.
O zi mai târziu, în 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. Moaştele sale au fost aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti. Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureştiului de mai multe ori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu