Secetă cumplită. Debitul Dunării scade sub jumătatea celui normal la intrarea în țară

Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge la 1.950 metri cubi pe secundă (mc/s) pe parcursul săptămânii viitoare, cu 2.350 mc/s sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 13 august 2022.

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în prima zi staţionar, scade la valoarea de 2.000 mc/s în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 1.950 mc/s unde rămâne staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia - Calafat şi în uşoară creştere pe sectorul Bechet - Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare pe tot sectorul românesc", arată prognoza INHGA.

În perioada 7 - 13 august, pe râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere în prima jumătate a intervalului de prognoză şi relativ staţionare în partea a doua a intervalului, cu o uşoară tendinţă de creştere pe râurile din vestul şi nord - vestul ţării.

Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, formarea de viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în Crişana, Maramureş şi Nordul Moldovei, către mijlocul intervalului de prognoză, datorită averselor torenţiale, izolat, mai însemnate cantitativ, prognozate.

Secetă în România. Peste 200 000 de hectare, distruse

Suprafaţă totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 214.870 hectare (ha) în 25 de judeţe, mai mult de jumătate din această suprafaţă fiind cultivată cu grâu şi triticale, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În data de 3 august 2022, MADR înregistrase 205.257 hectare afectate de secetă.

Astfel, din totalul celor 214.870 ha distruse de secetă, 128.528 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară - 20.855 ha, rapiţă - 22.013 ha , porumb - 26.163 ha, soia - 1.993 ha, mazăre - 548 ha, floarea-soarelui - 9.717 ha, plante furajere - 1.110 ha, alte culturi - 3.863 ha.

Situaţia suprafeţelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Potrivit datelor MADR, până în prezent au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel