Portalurile de știri deținute de grupul media Patriot, afiliat șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, au fost închise vineri de către autoritățile ruse de reglementare a comunicațiilor, după revolta armată nereușită, informează France Presse.
Mai multe site-uri de știri politice și economice din Rusia, inclusiv Ria Fan, toate legate de grupul condus de Prigojin, au devenit inaccesibile în Rusia, conform jurnaliștilor AFP.
Adresele lor web apar în registru ca fiind "acces restricționat" de către Roskomnadzor, o agenție guvernamentală responsabilă cu blocarea conținutului ilegal și extremist, precum și a altor resurse media și interzise de către autorități.
Alte media legate de grupul Patriot - Nevskie Novosti și Ekonomika Segodnia - au anunțat că își întrerup activitatea, conform canalului lor de Telegram respectiv.
Această blocare a site-urilor vine la o săptămână după o revoltă eșuată a luptătorilor Wagner inițiată de Evgheni Prigojin, care a zguduit autoritatea președintelui Vladimir Putin, menționează AFP.
În cele din urmă Prigojin a renunțat la rebeliune și a acceptat să se refugieze în Belarus după medierea președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, un aliat al Moscovei.
Pe lângă implicarea sa în grupul Wagner, Evgheni Prigojin s-a ocupat și de alte activități, cum ar fi media și catering.
El a fost președintele consiliului de administrație al grupului media Patriot până în luna mai 2023, iar ulterior a devenit vicepreședinte al consiliului de administrație, conform presei ruse.
Publicația americană Wall Street Journal susține că șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, intenționa să captureze înalți responsabili ruși din domeniul apărării, dar planurile sale au fost dejucate, ceea ce explică revolta sa de săptămâna trecută, conform informațiilor furnizate de AFP.
Potrivit Wall Street Journal, care citează surse occidentale anonime, Prigojin intenționa să-i captureze pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, în timpul unei deplasări a acestora în sudul țării.
Cu toate acestea, Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a aflat despre planul acestuia, iar cei doi responsabili și-au modificat itinerariul, conform publicației americane.
Această situație l-a determinat pe Prigojin să-și extindă planurile, iar vineri forțele sale au capturat, fără a întâmpina o rezistență semnificativă, cartierul general al armatei ruse din Rostov-pe-Don, un centru crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a porni într-un "marș" către Moscova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu