MAI afirmă că trebuie să implementeze măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25% peste media europeană.
Ministerul Administraţiei şi Internelor supune dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şi criteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal.
În expunerea de motive pentru adoptarea peroiectului de lege se arată că programul anticriză - susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială - reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi să pregătească redresarea economică.
Potrivit Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013, programul guvernamental de ajustare bugetară, convenit cu finanţatorii externi, vizează reducerea deficitului bugetar de la 6,8% din Produsul Intern Brut în anul 2010 la 4,4% din PIB în 2011, bazându-se pe o reducere a cheltuielilor bugetare cu 2,2%.
În anul 2012, cheltuielile bugetare sunt prevăzute a se reduce cu 1,2% din PIB, astfel încât deficitul bugetar să ajungă la 3% din PIB. De asemenea, cheltuielile cu personalul vor scădea de la 8,2% din PIB în 2010, la 7,4% din PIB în 2011, informează Mediafax
În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, acestea vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.
În acelaşi timp, spune MAI, raţionalizarea cheltuielilor publice nu trebuie să afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, creşterea eficienţei politicilor publice constând în asigurarea unor servicii publice de cât mai bună calitate în condiţiile unor costuri cât mai reduse.
Începând cu trimestrul II al acestui an, în Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost demarat un amplu proces de modernizare şi eficientizare structurală având la bază principiile descentralizării, debirocratizării şi eficienţei, obiectivul major al acestui proces fiind creşterea capacităţii operaţionale a structurilor componente ale MAI. Realizarea acestui obiectiv se fundamentează pe reducerea nivelurilor ierarhice, diminuarea ponderii structurilor de suport şi întărirea zonelor operative, scurtarea timpului de luare şi transmitere a deciziilor, precum şi a timpilor de reacţie, explică MAI.
Necesitatea demersului de restructurare şi modernizare este susţinută şi de datele statistice comparative care permit o evaluare a structurilor de ordine publică din România cu cele existente în statele membre ale Uniunii Europene.
Astfel, în privinţa numărului lucrătorilor din sectorul de ordine publică, statul român ocupă o poziţie care-l situează mult peste media existentă în statele de comparaţie: România are o medie de aproximativ 500 lucrători la 100.000 locuitori, cu 25 la sută peste media europeană, care este de aproximativ 400 lucrători la 100.000 locuitori.
Toate acestea, în condiţiile în care prin eforturi bugetare însemnate, dar şi prin atragerea unor fonduri externe semnificative, în ultimii ani a avut loc o îmbunătăţire a gradului de dotare şi o diversificare a mijloacelor tehnice specifice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu