Rezistența la frig a unor oameni e o mutație genetică și afectează 1/5 din populație

Rezistența la frig a unor oameni e o mutație genetică și afectează 1/5 din populație  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay
Rezistența la frig a unor oameni e o mutație genetică și afectează 1/5 din populație / Foto cu caracter ilustrativ: Pixbay

Noile cercetări au identificat o mutație genetică specifică care face ca o cincime dintre oameni să fie mai rezistenți la condițiile de frig.

Mutația genetică în cauză oprește producerea proteinei α-actinin-3, care este importantă pentru fibrele musculare scheletice. Proteina se găsește numai în fibrele cu contracție rapidă (sau albă) și nu în fibrele cu contracție lentă (sau roșie). Pe baza rezultatelor noului studiu, persoanele fără α-actinin-3 au o proporție mai mare de fibre cu contracție lentă, iar una dintre consecințe este că organismul tinde să conserve energia prin construirea tonusului muscular prin contracții, mai degrabă decât prin tremurături.

„Acest lucru sugerează că persoanele cărora le lipsește α-actinina-3 sunt mai bune la menținerea căldurii și, în ceea ce privește energia, la suportarea unui climat mai dur, dar nu a existat nicio dovadă experimentală directă pentru acest lucru înainte”, spune fiziologul Håkan Westerblad, de la Institutul Karolinska din Suedia.

Cercetătorii au recrutat 42 de bărbați să stea în apă de 14 grade Celsius (57,2 grade Fahrenheit), în timp ce temperatura și mușchii lor erau măsurați. Imersiunea rece a durat 20 de minute, cu pauze de 10 minute, timp de până la două ore în total. Proporția participanților care și-ar putea menține temperatura corpului peste la 35,5 grade Celsius (95,9 grade Fahrenheit) a fost mai mare la cei cu mutație α-actinin-3 față de cei fără. Cu alte cuvinte, mutația genetică părea să îi ajute pe acești participanți să conserve energia mai eficient și să construiască o rezistență mai mare la frig.

Echipa a efectuat, de asemenea, experimente de urmărire la șoareci cu aceeași mutație, pentru a verifica dacă aceasta ar putea avea ceva de-a face cu creșterea rezervelor de grăsime brună, un bine-cunoscut țesut generator de căldură la mamifere, dar acest lucru nu sa transformat pentru a fi cazul.

Oamenii lipsiți de α-actinin-3 ar putea fi mai bine pregătiți pentru o baie în apă rece sau pentru o perioadă de vreme de iarnă, dar i-ar putea lăsa și mai vulnerabili la obezitate și diabet de tip 2 dacă sunt inactivi, spun cercetătorii, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel