Temperaturile au o influență semnificativă asupra sănătății noastre, atât cele foarte ridicate, cât și cele scăzute, ceea ce poate crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral, conform unui studiu.
Schimbările climatice afectează numeroase aspecte ale vieții noastre. Este din ce în ce mai evident că asistam la schimbarea climei, temperaturile sunt mai ridicate, ceea ce cauzează disconfort în fața căldurii.
Aceste schimbări ar putea avea efecte directe asupra sănătății oamenilor, un aspect evidențiat de un studiu recent publicat, care subliniază relația dintre schimbările climatice și decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, precum și consecințele mai grave pe care acestea le pot lăsa celor care supraviețuiesc.
Chiar dacă relația cauză-efect între schimbările climatice și aceste boli nu este clară, pare evident în studiul publicat în Neurology cum aceste schimbări ale climei pot intensifica afecțiuni care pot deveni mortale, cum ar fi unele boli cardiovasculare.
Echipa de la Spitalul Universitar Xiangya din Changsha (China) a observat, de-a lungul timpului, datele privind accidentele vasculare cerebrale, confirmând că majoritatea celor analizate au avut loc când temperaturile nu erau optime, adică atunci când acestea scădeau abrupt. De asemenea, s-au înregistrat mai multe accidente vasculare cerebrale odată cu creșterea temperaturilor. Este important să clarificăm că acest studiu nu afirmă că schimbările climatice provoacă accidentele vasculare cerebrale, ci le asociază cu schimbările de temperatură și o incidență crescută.
"Schimbările dramatice de temperatură din ultimii ani au afectat sănătatea umană și au cauzat o îngrijorare generalizată", explică Quan Cheng, cercetător principal al studiului. "Aceste variații de temperatură pot crește numărul de accidente cerebrovasculare în întreaga lume, în special în rândul populațiilor în vârstă și în zonele cu disparități mai mari în ceea ce privește îngrijirea medicală".
Temperaturile scăzute determină contractarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale, fiind un factor de risc pentru accidentele vasculare cerebrale. În cazul temperaturilor ridicate, acestea provoacă deshidratarea, ceea ce, afectând nivelurile de colesterol, duce la un flux sangvin mai lent. Acest studiu este doar începutul. Este necesar să continuăm cercetările pentru a descoperi impactul pe care schimbările climatice îl pot avea sau deja l-au avut asupra sănătății umane, precum și modalități de prevenire a efectelor sale determinante.
Există două tipuri de accident vascular cerebral: ischemic, care apare atunci când furnizarea de sânge către creier este blocată sau redusă, ceea ce determină lipsa de oxigen și nutrienți, și hemoragic, atunci când un vas de sânge din creier prezintă o ruptură sau se sparge și provoacă sângerare.
Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când depozitele de grăsime, cheaguri de sânge sau alte reziduuri se acumulează în vasele de sânge din creier. Factorii de risc pentru un accident vascular cerebral hemoragic includ tensiunea arterială ridicată necontrolată, tratamentul excesiv cu anticoagulante, formarea de cheaguri în punctele slabe ale pereților vaselor de sânge sau traumatisme la cap, cum ar fi cele din accidentele de mașină.
În ambele cazuri, o intervenție promptă poate face o diferență majoră pentru pacient, de aceea este esențial să cunoaștem simptomele. Printre cele mai comune se numără dificultatea în vorbire și înțelegerea a ceea ce ni se spune, senzația de slăbiciune sau amorțeală într-o parte a corpului (pe față, în picior sau în braț), probleme de vedere la unul sau ambii ochi, dureri de cap sau dificultăți de deplasare, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu