Regimul Erdogan, o nouă lovitură. Ce s-a întâmplat după 86 de ani la Sfânta Sofia, reconvertită în moschee - VIDEO

Fresca Fecioarei Maria cu Pruncul, flancată de inscripții din Coran, care au rămas în incinta Basilicii, după cucerirea Constantinopolului, la 29 mai 1453 de către sultanul Mehmed al II-lea  Foto: Crișan Andreescu
Fresca Fecioarei Maria cu Pruncul, flancată de inscripții din Coran, care au rămas în incinta Basilicii, după cucerirea Constantinopolului, la 29 mai 1453 de către sultanul Mehmed al II-lea Foto: Crișan Andreescu

Mai multe mii de musulmani au luat parte vineri la prima rugăciune de Eid al-Adha - Sărbătoarea Sacrificiului, sărbătoare islamică majoră ce marchează sfârşitul postului musulman de o lună - organizată în fosta bazilică Sfânta Sofia după reconvertirea în moschee a acestui edificiu emblematic al Istanbulului, informează AFP. 

O mulţime de credincioşi se adunase înainte chiar de răsăritul soarelui în împrejurimile Sfintei Sofia, unii dintre ei făcându-şi selfie înainte de rugăciune. Din cauza pandemiei de COVID-19, numărul persoanelor autorizate să se roage în interiorul edificiului a fost limitat la câteva sute.

Mai multe mii de credincioşi s-au prosternat deci în afara clădirii. Înalţi responsabili turci, precum şeful Autorităţii religioase, Ali Erbas, şi preşedintele parlamentului, Mustafa Sentop, au participat la această primă rugăciune de Eid al-Adha la Sfânta Sofia în ultimii 86 de ani.

Lucrare arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea, Sfânta Sofia este un lăcaş important în acelaşi timp pentru creştini şi musulmani, fiind mai întâi o bazilică bizantină, transformată ulterior în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453. 

În 1934, monumentul a devenit muzeu la decizia fondatorului Republicii turce, Mustafa Kemal, care a vrut să facă din el simbolul unei Turcii laice. Dar la 10 iulie a.c, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a decis să atribuie edificiul cultului musulman, în urma unei decizii a justiţiei care îi revoca statutul de muzeu.

Această măsură a suscitat indignarea Greciei, ţară vecină cu Turcia şi care urmăreşte îndeaproape ceea ce se întâmplă cu patrimoniul bizantin. Papa Francisc s-a declarat de asemenea 'profund îndurerat', notează AFP, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI Erdogan, gest FĂRĂ PRECEDENT. PALMĂ pe obrazul creștinătății. Ciachir: Așa ar trebui să protestăm!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel