Importurile Chinei de produse agricole din SUA continuă să scadă pe fondul escaladării războiului comercial, Beijingul pregătind noi represalii împotriva tarifelor suplimentare impuse de Washington.
Importurile Chinei de produse agricole din Statele Unite ale Americii, care au scăzut considerabil din cauza războiului comercial desfășurat între Washington și Beijing din timpul primului mandat al președintelui Donald Trump, se așteaptă să scadă și mai mult, pe măsură ce China pregătește represalii împotriva noilor taxe impuse de SUA, transmite Reuters.
Trump a amenințat că va impune o taxă suplimentară de 10% asupra importurilor chineze, care urmează să intre în vigoare marți, ceea ce va duce la o taxă cumulată de 20% pe produsele provenite din principalul competitor al SUA pe scena mondială.
Măsurile de contracarare ale Chinei vor include probabil atât taxe, cât și măsuri non-tarifare, iar produsele agricole și alimentare americane vor fi cel mai probabil afectate.
China a importat produse agricole din SUA în valoare de 29,25 miliarde de dolari în 2024, o scădere de 14% față de anul precedent, continuând o scădere de 20% în 2023.
Exporturile din SUA către China au scăzut din 2018, după ce Beijingul a impus taxe de până la 25% asupra soiei, cărnii de vită, cărnii de porc, grâului, porumbului și sorgului, ca reacție la taxele impuse de Trump asupra produselor chineze.
Din 2018, Beijingul a diversificat importurile de produse agricole și a crescut producția internă pentru a asigura o securitate alimentară mai mare. Cu toate acestea, China rămâne cea mai mare piață de export pentru fermierii americani. Liderii agricoli și comercianții din SUA au descris China ca fiind „de neînlocuit”, chiar dacă încearcă să găsească alte piețe pentru a compensa cererea scăzută din partea Chinei.
Aproape jumătate din producția de soia din SUA, care reprezintă cel mai mare export agricol al țării către China, a ajuns în statul asiatic în 2024, totalizând 12,8 miliarde de dolari, conform Biroului de recensământ al SUA.
Totuși, China s-a bazat din ce în ce mai mult pe soia braziliană, mai ieftină, pentru a-și reduce dependența față de SUA. Acest lucru a determinat scăderea cotei de piață a SUA în China la 21% în 2024, de la 40% în 2016, conform datelor vamale chineze.
Totodată, SUA au fost principalul furnizor de porumb pentru China timp de decenii, până când Beijingul a aprobat achizițiile din Brazilia în 2022. Importurile Chinei de porumb din Statele Unite au scăzut la 561 milioane de dolari în 2024, de la 2,6 miliarde de dolari în 2023, pe măsură ce producția internă a crescut, conform datelor vamale chineze.
Deși cererea Chinei de porumb a crescut în ultima decadă în contextul susținerii industriei masive de creștere a animalelor, Brazilia a depășit rapid SUA ca principal furnizor al Chinei.
China este o piață importantă pentru exporturile din SUA și de picioare de pui, urechi de porc și măruntaie - produse pentru care există o cerere mică în Statele Unite. China a cumpărat carne și resturi din SUA în valoare de 2,54 miliarde de dolari în 2024, în scădere, de la 4,11 miliarde de dolari în 2021.
Statul chinez reprezintă aproximativ un sfert din valoarea totală a exporturilor de bumbac ale Statelor Unite. În 2024, livrările de bumbac din SUA către China au totalizat 1,49 miliarde de dolari, în scădere față de 1,57 miliarde de dolari în 2023, conform datelor Biroului de Recensământ al SUA. Această scădere s-a datorat dificultăților economice, care au redus cererea pentru textile și îmbrăcăminte.
Pe de altă parte, importurile Chinei de sorg din SUA au crescut ușor. Țara asiatică, totuși, încearcă să își reducă dependența de cerealele americane, care sunt folosite în principal ca substitut pentru porumb.
China a importat sorg din SUA în valoare de 1,73 miliarde de dolari în 2024, în creștere față de 1,52 miliarde de dolari în 2014. Exporturile de sorg din SUA către China se confruntă cu o competiție puternică din partea Australiei și Argentinei, precum și cu porumbul mai ieftin din Brazilia.
În același timp, China a importat aproape 600 de milioane de dolari în grâu din SUA în 2024, cea mai mare valoare din ultimii trei ani. China a redus, totuși, importurile totale de grâu în ultimele luni, având suficiente depozite, ceea ce va avea probabil un impact asupra livrărilor din SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News