EXCLUSIV  Rata de fals-pozitiv a aparatelor Drug Test ajunge la 70%. Vlad Zaha (criminolog): Au fost situații în care șoferii doar au mâncat covrigi cu mac

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Criminologul Vlad Zaha, care a studiat la Oxford modul în care statele ar trebui să combată, eficient, lupta împotriva drogurilor, a luat o poziție foarte dură împotriva utilizării frenetice a aparatelor Drug Test, de către Poliția Rutieră.

„Practic, vedem acum că se descoperă câte un nou șofer, celebru, drogat cam o dată pe săptămână. Realitatea este că majoritatea șoferilor ies pozitiv la acele aparate Drug Test, dar nu știm cu siguranță dacă au fost drogați... aproape că e fifty-fifty (probabilitate de 50%). Au fost situații în care aceste teste au dat rezultate de fals pozitiv în proporție de 50% sau 70%. În Alba avem teste fals-pozitive în proporție de 70%, iar în Brăila, Olt și Maramureș avem 50%.

Ce arată asta? Sute de oameni care au fost detectați cu teste fals-pozitive au rămas fără permis, câteva luni de zile, până au venit rezultatele de la sânge și urină făcute, ori în unități medicale, ori la IML. Viața acelor persoane poate fi distrusă din foarte multe puncte de vedere. Mai ales dacă vorbim despre persoană publică sau oarecum cunoscută. Pur și simplu, în loc de teste ar fi mai ușor să dăm cu banul”, a dezvăluit Vlad Zaha.

„În România, am luat-o foarte pe arătură cu testele astea antidrog. Pe când, aceste teste au doar scopul de a indica posibilitatea existenței unor droguri în organism”

El a mai făcut referire inclusiv la situațiile halucinante, unde unor șoferi le-a ieșit testul pozitiv doar pentru că au mâncat covrigi cu mac înainte să se urce la volan:

„Trebuie să calibrăm sensibilitatea acestor teste de la poliție, ca să nu ajungem în situația în care să detecteze consumul rezidual de acum câteva săptămâni. Au fost situații în care au ieșit pozitive doar din cauza unor covrigi cu mac sau pentru că șoferul a mâncat ciorbă de burtă. Sunt realități, chiar Gabriel Gorun are un podcast, la Gojira, unde cred că pe la minutul 40 povestește cum, el ca medic toxicolog, obișnuia, pur și simplu, să se joace, în laborator, cu aceste teste de salivă, să mănânce covrigi cu mac, iar testele ieșeau pozitive.

În România, specific, am luat-o foarte pe arătură cu testele astea antidrog, pentru că din secunda în care testul iese pozitiv începe această campanie peste tot, cu titluri precum - „drogatul care a condus”. Pe când, aceste teste au doar scopul de a indica posibilitatea existenței unor droguri în organism, nu de a verifica cu exactitate. Toate țările europene iau în considerare asta. Dacă ne uităm la Uniunea Europeană, în ultimul raport pe care îl citisem eu, Centrul European pentru Droguri și Toxicomanie zicea că dintre cele 8 aparate omologate, niciunul nu a atins măcar pargul de acuratețe de 80%”, a mai zis criminologul.

Ce putem face pentru a evita aparatele Drug Test?

Criminologul a explicat și ce alternative au șoferii care nu vor să se supună acestui „joc de șansă”, reprezentat de aparatele Drug Test. 

El a făcut trimitere și la sfaturile polițistului Tavi Perțea, pe care le puteți consulta aici.

„În legislația românească există această posibilitate de a refuza aparatul Drg Test oferit de poliție, în trafic. Dacă faci asta, poți merge direct la IML. Acolo medicul te examinează și, dacă el consideră, pe baza consultației, că nu ești sub influență, din ceea ce poate să vadă la fața locului, nu ți se întâmplă nimic. Practic ți se fac doar analize, rămâi cu permisul în mână, pleci acasă și aștepți rezultatul final. Se deschide dosar penal, dar nu este unul care să te afecteze în vreun fel. Acesta se închide automat după ce vin analizele, dar măcar rămâi cu permisul”, a mai precizat Vlad Zaha pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel