EXCLUSIV  Provocarea Chinei în lupta pentru supremație și programul „made in China”, în timp ce Rusia a ajuns doar să exporte resurse precum statele din Africa

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Daniela Zaharia, istoric, specialist în Orientul antic și Asia, director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei al Universității din București, a fost invitată la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre cum urmărește China să devină lider mondial. 

Potrivit istoricului, China își accelerează dezvoltarea creativității, reflectată prin numărul tot mai mare de brevete internaționale înregistrate. De exemplu, în industria electronică, China a înregistrat peste 16% din brevetele mondiale, anul trecut. Acest fapt se datorează subvențiilor de stat axate pe cercetare-dezvoltare, reformelor universitare și adoptării programului „Made in China 2025”. 

„Rusia este stăpâna unei enorme cantități de resurse naturale și, în acest moment, exportă aproape numai resurse naturale, cum altădată se spunea că se întâmplă cu țările din Africa. Din punct de vedere tehnologic, importă. Nu este creativă.

Ne uităm, de exemplu, la numărul de brevete internaționale pe care este capabilă să-l înregistreze: aproape nimic de ani de zile, în timp de China este într-o accelerată operațiune de dezvoltare a creativității. Se pare că între criteriile care favorizează subvențiile mai importante din partea statului se află cercetarea-dezvoltarea pe care unele dintre întreprinderi o practică. Cele care au dimensiune de cercetare-dezvoltare sunt mai subvenționate decât cele care nu au această dimensiune.

Ca înregistrare de brevete internaționale, de exemplu, în industria electronică, în acest moment, China se află la peste 16%, în plan mondial de brevete înregistrate anul trecut. Foarte mult!

Deci nu vorbim despre calitatea acestor brevete, cele mai multe nu sunt spectaculoase, dar există. Asta înseamnă că ea încearcă să-și dezvolte creativitatea, de aceea a și intervenit în sistemul universitar, internațional, în sistemul de ranking-uri internaționale, de aceea a și reformat câteva universități cheie, de aceea s-a adoptat programul foarte important „Made in China 2025”, a spus Daniela Zaharia. 

 

Ce presupune programul

Programul urmărește dezvoltarea strategică a zece domenii industriale cheie. Acesta reflectă dorința Chinei de a obține autonomie în gândire și creație, esențială pentru a deveni o adevărată putere mondială, și nu doar o economie bazată pe producție și servicii. 

Made in China 2025” a început să fie proiectat dinainte de Xi Jinping, deci înainte de 2013, dar a fost adoptat de Xi Jinping, în forma lui finită, în 2015. Era un program de deceniu. Zece domenii industriale considerate cheie, cum ar fi robotică, electronică, industria spațială, construcția năvală, construcțiile de aeronave, industria medicală, au fost identificate și s-a stabilit că vor exista intervenții strategice și dezvoltare strategică în aceste domenii care includ cercetarea și dezvoltarea în mod necesar.

Toate aceste industrii au crescut cu rezultate foarte diferite. Din zece, doar două sunt cu adevărat performante. Statele Unite, de departe, le depășesc pe toate, nu se pune problema.

Dar ce înseamnă? China este interesată să aibă și autonomie de gândire, și autonomie de creație. Nu poți să fii lider mondial dacă ai o economie care este numai de producție, consum, furnizare de servicii și așa mai departe. Dacă nu ești creativ, nu vei fi niciodată o adevărată putere mondială.”, a spus Daniela Zaharia la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel