EXCLUSIV  Programul Casa Verde Fotovoltaice, deblocat. Laurențiu Neculaescu (AFM): Documentul care e obligatoriu la decontare / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la DC News, DC News TV și DC Business unde a vorbit despre Programul Casa Verde Fotovoltaice.

Laurențiu Neculaescu susține că programul a fost translatat în 2024 din cauza unei decizii a instanței. În prezent, perioada de înscriere a persoanelor fizice către instalatori s-a încheiat, iar instalatorii au început să monteze sistemele și deja se primesc primele cereri de decont.

„Ce se întâmplă cu mersul programului blocat de o instanță din Bihor, anul trecut, deblocat de dumneavoastră, nu de către justiție, ci de Administrația Fondului pentru Mediu? Aveți 90.000 de familii beneficiare.”, a spus Bogdan Chirieac. 

„Este foarte adevărat. Ne pare rău că a trebuit să-l translatăm în 2024 din cauza unei decizii a unei instanțe, dar am reușit să remediem problema. Pe 24 aprilie s-a terminat perioada de înscriere a persoanelor fizice către instalatori. Au expirat cele 90 de zile. Ultima zi a fost 24 aprilie.

Administrația Fondului pentru Mediu chiar a pus un reminder, atât pe pagina de internet, cât și pe pagina de Facebook, în care am anunțat cu 24 de ore înainte ca toți cei care nu-și selectaseră instalatorii să se grăbească să facă acest lucru pentru că expiră cele 90 de zile.

Suntem în etapa în care deja instalatorii au început să monteze. Avem și primele cereri de decont. Sunt deja instalatori care au instalat sisteme pe casele oamenilor și noi estimăm că prin august-septembrie mare parte din aceste sisteme vor fi instalate și atunci vom pregăti noua sesiune pentru anul 2024 unde avem un buget record de 2 miliarde de lei. E cel mai mare buget pe care l-a pus Administrația Fondului pentru Mediu pentru un asemenea program. Anul trecut am avut 1,75 miliarde.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

 

Certificatul de prosumator, obligatoriu la decontare 

Laurențiu Neculaescu a menționat că pentru decontare este obligatoriu să se vină cu certificatul de prosumator. Acesta este acordat de distribuitorul de energie din zona respectivă, conform legii.

„Acum, la decontare, obligatoriu, trebuie să vină cu certificatul de prosumator. Probabil acolo mai au o mică întârziere, până obțin certificatul de prosumator. Este acordat de distribuitorul de energie din zona respectivă. El este obligat de lege să-l acorde. Are niște termene clare, în lege, în cât timp trebuie să analizeze dosarul, în cât timp trebuie să notifice persoana că este declarată prosumator. Orice persoană care observă întârzieri în acest proces de obținere a certificatului de prosumator, să se adreseze ANRE-ului pentru că există lege clară, cu termene clare, în care fiecare furnizor și distribuitor de energie trebuie să te declare prosumator dacă respecți condițiile.”, a spus Laurențiu Neculaescu. 

 

Documentele necesare pentru decontare 

Laurențiu Neculaescu a spus că există sancțiuni pentru nerespectarea termenelor stabilite de lege în procesul de obținere a certificatului de prosumator, însă nu au primit sesizări la Administrația Fondului pentru Mediu în acest sens.

„Și dacă legea e într-un fel, dar nu prevede sancțiuni. Adică eu fac cerere pentru certificatul de prosumator, dar dacă distribuitorul nu-mi răspunde?", a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Eu cred că are și sancțiuni. ANRE-ul știe mai bine pentru că este legea lor și ei cunosc cel mai bine termenele. Nu am avut sesizări, cel puțin la noi, la Administrația Fondului pentru Mediu, că s-a împotmolit în obținerea certificatului de prosumator. Dacă vom primi astfel de sesizări, cu siguranță le vom transmite noi mai departe către ANRE pentru a lua măsuri și pentru a nu suferi cetățeanul.

Suntem o instituție a statului și scopul nostru este să ajutăm cetățeanul. Dacă cetățeanul ne scrie, cu siguranță, vom redirecționa noi solicitarea cetățeanului către instituțiile care au în atribuții luarea de măsuri în acest sens.

Cetățeanul nu trebuie să simtă chestiunile de acest gen. El știe că și-a pus panouri, trebuie să ducă un certificat de prosumator la instalator și cu factura de la instalator se face decontul la Administrația Fondului pentru Mediu. Au doar două documente pe care trebuie să le depună pentru obținerea banilor: factura și cu certificatul de prosumator.", a spus Laurențiu Neculaescu la DC News, DC News TV și DC Business. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel