Poate funcția un acord abscons între America și Rusia în privința Ucrainei? Ce crede șefa diplomației UE

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Uniunea Europeană își menține sprijinul pentru Ucraina, chiar și în contextul unor negocieri de pace care exclud implicarea directă a acesteia, a subliniat șefei diplomației europene, Kaja Kallas, ca răspuns la convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin.

La sosirea sa la sediul NATO, unde a participat la o reuniune a miniștrilor apărării din Alianța Nord-Atlantică, Kaja Kallas a subliniat că orice acord stabilit fără implicarea Europei și a Ucrainei nu va avea legitimitate. "Orice acord (încheiat) pe la spatele nostru nu va funcționa, orice acord va avea de asemenea nevoie de participarea Ucrainei și a Europei", a afirmat Kallas în fața presei.

Poziția sa vine într-un moment de tensiune crescândă, în care unele state occidentale sunt tot mai prudente în ceea ce privește sprijinul militar acordat Ucrainei, iar Rusia pare să profite de acest context pentru a-și impune condițiile în eventuale negocieri. Kallas a avertizat în acest sens asupra pericolului unor concesiuni în fața Moscovei. "Nu este o tactică bună să se cedeze în fața Rusiei chiar înainte ca negocierile să înceapă", a adăugat ea, referindu-se la afirmațiile secretarului american al apărării, Pete Hegseth, care a pus sub semnul întrebării perspectivele aderării Ucrainei la NATO și recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia începând din 2014.

În acest context, Kallas a făcut o paralelă cu Acordurile de la München din 1938,  prin care francezii, italienii și britanicii au acceptat anexarea unei părți a Cehoslovaciei de către Germania nazistă.

Oficialul european a avut și o întâlnire cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, care i-a transmis că Ucraina nu intenționează să renunțe la suveranitatea sa. "M-a asigurat că ucrainenii rămân fermi și nu vor renunța nici la libertatea și nici la teritoriile lor", a precizat Kallas.

În paralel, discuțiile dintre președinții Trump și Putin au generat temeri atât la Kiev, cât și în capitalele europene, unde există suspiciuni că cei doi lideri ar putea ajunge la o înțelegere care să neglijeze interesele Ucrainei și ale Uniunii Europene. Donald Trump a discutat ulterior și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a relatat despre schimbul de opinii avut cu Putin, dar fără a disipa îngrijorările existente.

Pe acest fond, reacția fostului președinte rus Dmitri Medvedev nu a întârziat să apară. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse a comentat că Europa ar fi "geloasă și furioasă" în urma convorbirii dintre Trump și Putin, considerând că aceasta reflectă o diminuare a influenței europene pe scena globală, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel