Peste două mii de credincioși au marcat sărbătoarea Rusaliilor, în centrul Clujului

Tradiționala Procesiune de Rusalii de la Cluj-Napoca a ajuns la a 9-a ediție. Peste două mii de oameni au participat, pe un traseu din centrul orașului.

Din inițiativa ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Sălajului și Maramureșului, Andrei Andreicuț, peste două mii de clujeni au participat în această după-amiază la Procesiunea de Rusalii, un eveniment care continuă o veche tradiţie din Transilvania. Aceasta are în prim-plan o rugăciune de binecuvântare pentru roadele pământului şi pentru mediul încojurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt denumită și Rusalii.

„Slujba are un caracter mărturisitor, îl mărturisim pe Iisus Hristos, dar pe lângă acest rol are și unul pragmatic. Din vechea tradiție transilvană s-a obișnuit ca, în ziua de Rusalii, să se facă rugăciune pentru câmp, pentru mediul înconjurător, pentru tot universul. Deci, acest lucru îl facem și noi” a precizat ÎPS Andrei Andreicuț.

Procesiunea propriu-zisă a pornit din faţa Catedralei Mitropolitane şi s-a desfășurat pe traseul: B-dul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin faţa Muzeului de Artă) – B-dul Eroilor – Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei. La Procesiune au participat toți preoții din municipiu și nu numai. De-a lungul traseului s-au efectuat trei opriri şi s-au rostit ectenii speciale.

Amintim faptul că ortodocşii prăznuiesc la 50 de zile după Înviere, Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt a pogorât peste adunarea apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceştia au început să propovăduiască.

În această zi s-a întemeiat Biserica lui Hristos, când Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, cei care L-au însoţit în timpul vieţii Sale pământeşti pe Iisus Hristos. În acest fel Sfinţii Apostoli au fost întăriţi pentru a duce vestea ce bună, Sfânta Evanghelie, în toată lumea, pentru a se face auziţi şi crezuţi de atâta lume puterea nu era de la ei ci de la Dumnezeu.

Duhul Sfânt S-a pogorât într-o zi de duminică, în chip de limbi de foc: "Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună la un loc. Şi fără de veste s-a făcut în cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau. Şi limbi ca de foc li s-au arătat, împărţite, şi au şezut pe fiecare din ei. Şi s-au umplut toţi de Duh Sfânt şi au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi". (Fapte, 2, 1 -4)

De sărbătoarea Rusaliilor în biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfinţesc şi se împart credincioşilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli şi putere a Duhului Sfânt.

Împreună cu Paştele, Pogorârea Duhului Sfânt este cea mai veche sărbătoare creştină, fiind prăznuită încă de pe vremea apostolilor. Despre ea amintesc şi Sfântul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) ş.a. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era sărbătorită împreună cu Înălţarea Domnului. După aceasta, Înălţarea a fost mutată la 40 de zile de la Paşte, Cincizecimea devenind sărbătoare de sine stătătoare.

Vezi și Patriarhul Daniel, mesaj pentru români de Rusalii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel