Mii de persoane au fost afectate, în septembrie, de explozia pagerelor și dispozitivelor walkie-talkie.
Libanul a depus plângere pe lângă ONU pentru exploziile pagerelor și dispozitivelor walkie-talkie capcană în toată țara în septembrie, pe care le-a atribuit Israelului, potrivit unui anunț făcut miercuri, notează AFP, citat de Agerpres.
Astfel, calificând acest atac drept ”război flagrant împotriva umanității, împotriva tehnologiei, împotriva muncii”, ministrul libanez al muncii, Mustafa Bayram, a declarat, într-o conferință de presă la Geneva, că țara sa a depus plângere la Organizația Internațională a Muncii (OIM), agenție specializată a ONU.
”Este un precedent foarte periculos”, a subliniat ministrul în fața corespondenților Asociației jurnaliștilor acreditați la ONU
(ACANU), care a organizat evenimentul.
Decizia a intervenit după ce Israelul a intensificat din 23 octombrie raidurile aeriene asupra bastioanelor Hezbollah în sudul Libanului, la Beirut și în Valea Bekaa, după aproape un an de tiruri transfrontaliere.
Escaladarea a început prin atacuri la pagerele și walkie-talkie utilizate de Hezbollah și transformate în dispozitive explozive care au ucis zeci de persoane și au rănit alte mii în întreg Libanul.
Deși Israelul nu și-a asumat, în mod oficial, responsabilitatea acestor atacuri, ministrul Bayram consideră că este ”admis pe scară largă la nivel internațional (...) că Israelul se află la originea acestui act odios”.
”În câteva minute, peste 4.000 de civili au căzut, martiri, răniți și mutilați”, a amintit el. Dintre supraviețuitori, mulți ”și-au pierdut degete, unii și-au pierdut total vederea”, a adăugat ministrul libanez.
”Suntem în situația în care obiecte obișnuite, pe care le utilizați în viața cotidiană, devin periculoase și mortale. Dacă nu se face nimic, această crimă s-ar putea normaliza”, a mai spus el, precizând că depunerea plângerii are ca scop ”să împiedice ca astfel de crime să se mai petreacă”.
”Consider că este vorba despre o obligație morală față de țara mea și față de lume”, a afirmat el.
Întrebat despre motivele care au determinat Libanul să depună plângere la OIM, Bayram s-a referit la toți lucrătorii care se aflau la locul de muncă atunci când pagerele și walkie-talkie au explodat brusc.
”Noi am considerat necesar să subliniem că aceasta contravine mediului de muncă, siguranței și securității, și principiilor muncii decente apărate de OIM”, a explicat el.
Responsabilul a mai spus că autoritățile libaneze intenționează să depună plângeri și pe lângă alte instanțe internaționale, mai ales la Organizația Internațională a Comerțului (OMC).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu