Ora la care ar trebui să mergi la culcare, potrivit specialiștilor

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro

Un somn odihnitor nu numai că îmbunătățește concentrarea și memoria, ci și previne bolile precum obezitatea, diabetul și problemele cardiace. Află recomandările specialiștilor pentru a stabili cel mai bun moment pentru culcare și câte ore ar trebui să dormi în funcție de vârsta ta.

Adoptarea unor obiceiuri sănătoase de somn este fundamentală pentru menținerea unei bune calități a vieții. Fundația Somnului subliniază importanța de a dormi suficiente ore în fiecare noapte, nu doar pentru a îmbunătăți concentrarea și memoria, ci și pentru a preveni bolile tot mai comune, precum obezitatea, diabetul, problemele cardiace sau slăbirea sistemului imunitar.

Experții de la Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) afirmă că "a dormi șase sau mai puține ore pe noapte este inadecvat pentru menținerea sănătății și siguranței la adulți". Potrivit doctorului Nathaniel F. Watson, președintele asociației, se recomandă șapte sau mai multe ore de somn pe noapte pentru toți adulții sănătoși. Orele de somn recomandate variază în funcție de vârstă, așa cum indică Centrul pentru Control și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) într-un tabel publicat recent.

2. Sursa foto... (sleeping-somn_38383000.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @garetsvisual

Care este momentul ideal pentru a merge la culcare

Un studiu efectuat în Regatul Unit sugerează că cel mai bun moment pentru culcare este în jurul orei 22:00. Cu toate acestea, nu toți experții sunt atât de stricți în această privință. Doctora Mehwish Sajid, de la Centrul pentru Tulburări de Somn de la Universitatea din Michigan, afirmă că "cel mai bun moment pentru a merge la culcare este atunci când simțiți somnul", evitând astfel greșeala de a merge la culcare înainte de a fi obosit și rămânând treaz așteptând să adormi.

Pentru cei care trebuie să se trezească devreme, doctora Sajid recomandă să adoarmă suficient de devreme pentru a putea dormi cele șapte ore recomandate. În plus, sugerează minimizarea expunerii la lumină, în special cea de la dispozitivele electronice, cu una sau două ore înainte de culcare și să țină telefonul mobil departe de pat pentru a evita tentația de a-l folosi după ce s-au așezat în pat.

Transformarea orei de culcare într-un obicei este și ea una dintre recomandările expertului. "Să dormi la aceeași oră în fiecare noapte permite menținerea unui ritm circadian constant, care reprezintă ceasul natural al somnului și trezirii corpului tău", explică el. Acest lucru "controlează dorința de a dormi și influențează starea de alertă pe parcursul zilei".

În concluzie, deși nu există o oră magică de culcare care să funcționeze pentru toată lumea, experții sunt de acord cu importanța stabilirii unei rutine de somn sănătoase și constante. Ascultarea corpului nostru, evitarea expunerii la lumină înainte de culcare și asigurarea că dormim orele recomandate în funcție de vârsta noastră sunt câteva dintre metodele de a optimiza odihna și, implicit, sănătatea, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel